10/07/11 18:29
(http://radiomilena.com/)

В ин витро лабораторията в Бургас няма да се чака

Ин витро лабораторията, която е единствена за Бургаска област, отвори врати в МБАЛ-Бургас. За прием в нея няма да се чака. Записванията ще стават веднага след позвъняване на номера на лабораторията 0876 35 77 33, а пациентите ще минават на прегледи  до месец от деня в който са се обадили. Консултациите и самите процедури ще се извършват от доц. Павлета Табакова – светило в областта на репродуктивните проблеми.
Днес зам.-министърът на здравеопазването д-р Кирил Добрев и изпълнителният директор на лечебното заведение – д-р Георги Матев прерязаха лентата на Звеното по асистирана репродукция. Така много бездетни семейства в региона получиха надежда.  Община Бургас оказа основна подкрепа за  изграждане  на лабораторията, като отпусна общо 200 000 лв.
„Днес е много щастлив ден за мен, защото ние в нашата община се чувстваме у дома си. Преди 3 години споделихме проблемите си с кмета Димитър Николов. Ясно е, че няма как лаборатория или център да се появи за един ден, но тогава започна програмата за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми. И ето днес ние отваряме вече клиника в която бургаските пациенти ще могат да решават проблемите си”, каза Ваня Христова – координатор на фондация „Искам бебе”.
„Пожелаваме Ви много скоро всички да свалят шапките си пред успехите на клиниката в Бургас”, допълни Ваня,  докато поднасяше на доц. Табакова картина на бебе заченато ин витро.  Картината е част от изложбата „Ангели с мисия – продължението”.
Доц. Павлета Табакова поля вода пред входа на лабораторията за здраве, а по време на откриването пред Родилно отделение се въртеше специален филм показващ  всички отделения в болницата. В самата лаборатория в коридора и в болничните стаи гостите можеха да видят методът ин витро демонстриран чрез анимиран филм.
“Благодаря на всички, които занапред ще осъществяват мечтите на много български семейства с репродуктивни проблеми. Изключително ми е приятно да поздравя всички хора, направили възможно днешното откриване”, се казва с поздравителния адрес от министъра на здравеопазването Стефан Константинов до Димитър Николов и изпълнителния директор на МБАЛ-Бургас – д-р Георги Матев.
Поздравителният адрес бе прочетен от зам.-министъра Кирил Добрев.
„Надявам се, че центърът по асистирана репродукция ще оправдае всичко, което сме вложили, както финансово, така и емоционално”, каза д-р Георги Матев. Той поднесе специални благодарности на зам.- министъра на здравеопазванета, Димитър Николов, официалните гости и екипа на болницата.
Лабораторията включва  консултативен кабинет в който се диагностицира причината за безплодието, манипулационна  в която се извършват прегледите, две болнична стаи и ембрионален бокс с най-модерна и съвременна апаратура. Звеното разполага с последно поколение ехографски апарати.
„В началото нищо не разбирахме, започнахме с една емоция, но бургаските майки ни насърчиха. Оттук нататък ще продължим с по-големи мащаби. Няма да има нужда да се търсят услугите на варненски лаборатории или на софийски. Все по-малко ще бъдат поводите на бургаски пациенти да пътуват извън Бургас за медицинска помощ. Това е най-важното за мен”, каза Димитър Николов.
Той благодари  на д-р Матев за енергията, която вложи и на доц. Табакова под чието ръководство ще работи лабораторията.
„Знаем, че вие сте светило в тази област и да поемете мениджмънта на лабораторията за нас е гаранция, че Бургас ще има повече успех”, допълни  Николов.
Първата група жени, които ще започнат процедури ще се състои от 10 души. Преди да се пристъпи към ин витро се диагностицира причината за безплодието и начините на лечение. Пациентът първо минава през консултативен кабинет в който представя свои изследвания и документация, ако има такива.
„Само в 5% от случаите се стига до ин витро. Като в останалите причината за безплодие се крие някъде другаде”, каза доц. Табакова.
Целият цикъл на процедурата трае 1 месец. След като лабораторията разгърне потенциали си и се развие тя ще може да обслужва до 1000 семейства на година.
Кметът с чието съдействие лабораторията стана факт – Димитър Николов направи първия подарък на новия център – картина символизираща мъжкото и женското начало, която бе окачена в коридора. В двете болнични стаи вече стоят портретите на бебета заченати ин витро, един от които е подарък от фондация „Искам бебе”.
На събитието присъстваха още д-р Лучия Добрева – председател на борда на директорите на МБАЛ-Бургас, доц. Петко Танев – зам.- председател на борда на директорите; доц. д-р Силви Кирилов д.м. – изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по трансплантация; д-р Мария Гичева – Началник отдел „Органна трансплантация” в Агенцията; д-р Евелина Цветкова – главен експерт в Изпълнителната агенция по трансплантация; градоначалникът Димитър Николов, зам-кметът по здравеопазване на Община Бургас – Лорис Мануелян; д-р Георги Паздеров – директор на Регионална здравна инспекция – Бургас и доц. д-р Иван Николов от екипа на доц. Павлета Табакова.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване