10/07/11 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Нумерологията - игра или древна наука?

Магическият ключ загатва, че по тайнствен начин ще отворим вратата към мистериозния свят на любовта, успеха и богатството. „Но – ще кажете вие – ако нумерологията може да отключи тази врата, нямаше ли всички вече да го знаят?” И нямаше ли всички да я използват, за да получат онова, което искат?

Всъщност нумерологията не ни засипва с даровете си просто ей така; тя само показва посоката и ни води по правилния път към онова, за което копнеем. Как става това? Ами представете си я като пътна карта, на която всички шосета, отбивки, хълмове и долини са ясно обозначени. Просто избирате своята цел и следвате пътя, означен на  картата. Повярвайте на един скептик, превърнал се в практикуващ нумеролог – страхотно е да ползвате тези познания.

Нумерологията е служела за точно очертаване на човешката съдба още от VI век пр.н.е., в дните на Питагор – астроном, астролог, философ и първият признат нумеролог. И лесно може да направи същото за вас.

Какво всъщност е нумерологията? На пазара има предостатъчно книги за онези, които искат да я изучават научно, затова тук аз няма да се впускам в подробно и изчерпателно обяснение. Целта на тази книга е да ви послужи като основен справочник, практически наръчник, позволяващ да отгърнете на съответната страница и да намерите нужната информация, без да се налага да си пробивате път през купища обяснения защо и как. Все едно изваждате от фризера полуготова храна и я мятате във фурната, вместо да се налага тепърва да приготвяте всичко. Но тъй като все пак са нужни известни обяснения, ето ги.

Тълкуването на цифрите предшества астрологията. Гематрията, истинската наука за числата, е дала първите разбираеми отговори на повечето световни проблеми и събития. Кабала, мистичната система от знания на древния иврит, е използвала нумерологията от най-дълбока древност като начин, чрез който да определи характера и съдбата на човека. Казват, че тази наука била преподадена на Адам и Ева, което ни връща към самото ни духовно начало.

В Библията има множество свидетелства за факта, че Исус Христос е използвал нумерологията в учението си, като дори е давал на учениците си нови имена, съответстващи на нумерологичните вибрации на мисията, за която ги подготвял. „Симоне, отсега нататък твоето име ще бъде Петър (камък) и на този камък Аз ще съградя църквата си”. Така и станало – това е базиликата „Свети Петър” във Ватикана.

В хода на човешката история нумерологията се е използвала във всички метафизични учения. Всъщност древното изкуство на гадаене с картите Таро също има своите корени в тази наука.

Ранните нумерологични концепции са довели до зараждането на структуралната математика, основен елемент при измерването на движението на звездите, които според астролозите контролират съдбата ни, а според учените предсказват климатични или сезонни промени.

По един или друг начин животът ни е обусловен от числата. Най-очевидният пример – годината има 12 месеца, денят – 24 часа, седмицата – 7 дни; това са числа, които ежедневно ръководят циклите на живота ни.

Растежът на посевите е зависим от сезоните, а приливите и отливите – от Луната. Дори чифтосването при животните става само в определени периоди, а бременността се пресмята в дни, седмици или месеци – девет месеца при хората, приблизително два месеца при кучетата, единайсет месеца при конете и т.н. Всяко събитие попада в дадена категория, ръководена по някакъв начин от числата.

Ако сезоните, определящи засаждането и прибирането на реколтата, чифтосването при животните и приливите и отливите на нашите морета, са зависими от движението на планетите и годишния цикъл (изразени чрез  числови модели), нима не можем да приемем факта, че същите тези планети оказват абсолютно същото въздействие върху нас, хората – та нали в края на краищата ние сме ...

Публикувана на 10/07/11 21:30 http://e-vestnik.bg/12825/numerologiyata-igra-ili-drevna-nauka/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване