10/07/11 01:23
(http://www.klassa.bg/)

Под 2% от столичните абонати на "Нелбо" ще платят парното на пълна мощност

Около 1,4% са неотчетените топлофицирани абонати в София, които са абонати на топлинният счетоводител на „Нелбо”, заявиха вчера от компанията. 583-ма софиянци от общо 41 000 клиенти ще получат сметки за пълна мощност на отоплението за миналия зимен сезон. Причината е, че не са пуснали инкасатор в дома си, добавят от „Нелбо”. Крайният срок за подаване на молби за засичане на уредите и изготвяне на отчет за миналия отоплителен сезон беше 5 октомври.

За тази година междувременно подадените жалби към „Нелбо” са едва 0,7%. „В последните 3 години процентът на подадените към нас жалби намалява и това е доказателство за стремежа ни да сме близо до клиента”, заяви Боряна Колева, изпълнителен директор на Нелбо.

През настоящата година компанията увеличи абонатите си в София и Пловдив. Въпреки заявения висок интерес към радио-уредите от топлофицираните абонати, към момента клиентите с дистанционни топломери са около 1%. Масовата подняма на уреди тепърва предстои през следващите две години, тогава очакваме промяна в посока повишаване на този процент, уточни Боряна Колева.

Подмяната на уредите позволява на топлофицираните абонати да сменят не само топломерите, но и фирмата за топлинно счетоводство. При избора на нова фирма е важно да се следи дали компанията предлага преносимост на уредите, т.е. топломерите, които предлага да могат да се обслужват и от други топлинни счетоводители. От „Топлофикация София” вече заявиха, че са готови да пуснат парното за новият отоплителен сезон. По закон това се случва ако метеорологичната прогноза е за задържане на на среднодневната температура под 12 градуса по Целзий.

Междувременно от австрийската компания „ЕВН България Топлофикация” завърши проект по полагане на нова топлопреносна мрежа в района на езикови гимназии „Иван Вазов” и „Пловдив”, съобщиха от дружеството. Фирмата е инвестирала 280 000 лв. за нови 430 метра топлопреносна мрежа, която замени старите тръби в района. С новия топлопровод значително ще се повиши качеството на топлоснабдяване за двете училища и четирите общежития към тях.

В рамките на проекта всяка сграда бе снабдена с индивидуална абонатна станция. До реализирането му всички сгради към езиковите гимназии се захранваха от една обща станция. Това от своя страна създаваше невъзможност до този момент за индивидуално регулиране на режимите в отделните корпуси. С изграждането на нови 6 абонатни ще се осигури индивидуално регулиране на режима на потребление, както и по-добро качество на топлозахранване за всяко от училищата и общежитията.

Проектът по обновяване на топлопреносната мрежа в района на езикови гимназии „Иван Вазов” и „Пловдив” е съгласуван с общинските власти и ръководствата на училищата, добавиха от ЕВН, които са и собственици на елмрежата в Югоизточна България.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване