10/07/11 01:03
(http://www.klassa.bg/)

Шотландско уиски Grants става "по-зелено" с турбини на GE energy

Шотландската компания за уиски William Grant & Sons, произвеждаща едноименната марка уиски, ще монтира в производството си четвърта турбина на General Electric Energy, работеща на биогаз. Съоръжението ще генерира 3 мвт. допълнителна енергия чрез повторно използване на въглероден диоксид (CO2), като по този начин ще намали въглеродния си отпечатък. Тя ще бъде монтирана във фабриката на Grant’s „Гирван“ край град Гирван в Шотландия.

Новата мощност ще използва биогаз, изпускан от малцовите смеси при производството на алкохол чрез дестилация. Досега William Grant & Sons имат инсталирани три такива турбини. Фирмата дори е считана за един от най-големите екологични производители на енергия в региона. Турбината на GE от типа „Йенбахер” ще бъде доставена на William Grant & Sons тази есен.

Новата турбина, която ще бъде доставена от Clarke Energy в Ливърпул, може да работи при излишък от 43% електрическа ефективност, захранвана от биогаз. При това положение мощността позволява на клиентите да използват местни и разполагаеми в огромни количества отпадъци за независимо производство на енергия. Освен това тя ще използва повторно отпадните води от дестилацията на уиски (обикновено изхвърляни като боклук от производствения процес) за захранване на съоръжението. В резултат ще се намалят изхвърляните при дестилацията отпадъци и ще стане възможно заводът да оперира при по-висока ефективност.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване