10/07/11 18:47
(http://radiomilena.com/)

ЮНЕСКО подкрепя Община Поморие

Във връзка с предстоящото представяне на първия том на „Поморие: древност и съвремие” в Община Поморие /бел.ред.: на 14 октомври 2011 (петък) от 18.00 часа в Атриума на  Гранд хотел „Поморие“/ е получено писмо на г-жа Ирина Бокова – изпълнителен директор на ЮНЕСКО, съобщиха от Международния търговски и културен център „ГЕОПАН”. В писмото се подкрепят усилията за популяризация, опазване и развитие на поморийското културно наследство. По този повод помолихме за коментар д-р Атанас Орачев от Националният кръг „Будител” – един от специалистите, които Община Поморие привлече като консултант по изготвянето на „СТРАТЕГИЯ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕТО НА КУЛТУРНИЯ ТУРИЗЪМ В РАЗВИТИЕТО НА ОБЩИНА ПОМОРИЕ”.

„Още в хода на съставителството на двутомника „Поморие: древност и съвремие” ръководството на Община Поморие не закъсня да се обърне с мотивирани предложения не само към национални, но и към световни културни институции: ЮНЕСКО, Ермитажа в Санкт Петербург, редица национални архиви в ЕС… Скоро мислещото се за невъзможно се случи – колкото и здраво да изглеждат залостени днес, когато подобаващо се чука на световни и европейски културни порти, те се отварят. Особено добър пример е писмото-отговор на Изпълнителния директор на ЮНЕСКО. След като констатира, че „към днешна дата Поморие не фигурира в Листата на световното наследство, нито в указателната листа на България”, г-жа Ирина Бокова препоръчва на община Поморие да установи контакт със съответните национални институции „с цел да се привлече тяхната подкрепа и да се улесни по този начин ЮНЕСКО да разгледа възможността за подкрепа и финансиране…” Особено показателен за това какво, кога и как трябва да се прави „отдолу” (сиреч като общинска инициатива) е фактът, че Изпълнителният директор на ЮНЕСКО не закъснява да информира за тази своя позиция към Поморие и Постоянната делегация на Република България към ЮНЕСКО. Тъкмо тази насърчителната подкрепа очерта значението на приложения от инж. Златанов общински подход към културно-историческото наследство. Закономерно той стигна и до идеята да се изготви „СТРАТЕГИЯ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕТО НА КУЛТУРНИЯ ТУРИЗЪМ В РАЗВИТИЕТО НА ОБЩИНА ПОМОРИЕ”.

Mавзолеят на последните тракийски царе, който се представяше като „Поморийската гробница”. Новата общинска стратегия за развитие на културния туризъм предвижда той да бъде включен в листата на ЮНЕСКО като паметник със световно значение.

Изглед от разкопките на инсула (квартал) на Улпиа Анхиало – централният обект на историко-археологическия комплекс Палеокастро. Малко след получаване на писмото от ЮНЕСКО беше разпространена предизборната програмата на една политическа сила, която предвижда „освобождаване на нови терени за паркинги”. Сред тези терени е и Палеокастро

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване