10/09/11 19:50
(http://www.klassa.bg/)

3 отсечки от „Струма“ трябва да са готови до 2015 година

Лот 1, 2 и 4 от магистрала „Струма“ трябва да бъдат готови до 2015 година, каза Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството, пред БНР. Тя обясни, че тогава е крайният срок за изпълнението на проектите, които се финансират от оперативна програма „Транспорт“ за периода 2007- 2013 година. Трите лота включват трасетата Долна Диканя- Дупница, Дупница-Благоевград и Сандански – ГКПП Кулата. Общата дължина на участъците е около 66 км, а предвиденият бюджет е близо 650 млн. лв. Предвижда се изграждането на лот 4 да започне към края на ноември.
Министър Павлова коментира, че в този район климатът е по-благоприятен и би трябвало да може да се строи без проблем. В началото на месеца започна изпълнението на лот 1. Подготвяме търга за проектиране на лот 2 , който обхваща участъка от Дупница до Благоевград, уточни строителният министър. По думите й до края на следващата година трябва да бъде проведена процедурата и за избор на изпълнител.
Началото на строителството на лот 3 от аутобана, който минава през Кресненското дефиле, се предвижда за 2014 година. Павлова съобщи, че реализацията на проекта ще струва около 1 млрд. евро. Предвижда се да бъдат направени 2 тръби по 13,5 км. Обективното време за въвеждането в експлоатация на това трасе е 2019 година. При следващите пътни проекти критерият за избор на изпълнител ще е икономически най-изгодната цена, при които се залага основно на техническите критерии. Предвижда се при най-сложните проекти да се използва двуфазова процедура, каза Павлова. При нея първо се проверяват фирмите дали имат достатъчно опит, за да работят по такива проекти, и след това се разглеждат техническите и ценовите оферти. Предвижда се за лот 3 да бъдат направени две апликационни форми, като едната ще е за фактическото строителство, а другата за проектирането на обекта.
Очаква се 3 млрд. евро да бъдат разплатени до края на годината по европроекти, съобщи Томислав Дончев, министър по управление на средствата от Европейския съюз, във Велико Търново, цитиран от БТА. Само през миналата седмица са били разплатени 4 млн. лева по всички оперативни програми. Според информацията на министъра най-голям ще бъде делът на разплатените средства по оперативната програма „Транспорт“. До момента са договорени проекти за 8,6 млрд. лева, които съставляват над 56% от предвидените средства по европейските програми.
Министърът Томислав Дончев и министърът на околната среда и водите Нона Караджова направиха първа копка на проект за подобряване на водната инфраструктура във Велико Търново и откриха първия етап от проект за подобряване на градската среда в съседния Лясковец. Проектът във Велико Търново е на стойност 45 млн. лева, които се отпускат по оперативната програма “Околна среда”. Според проекта до 2013 г. ще бъдат положени 37 км водопроводни и канализационни тръби. По тях годишно ще бъдат отвеждани 2 млн. куб. м отпадъчни води до градската пречиствателна станция.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване