10/09/11 19:48
(http://www.klassa.bg/)

Moody's прави оценка на Белгия, Fitch смъкна рейтинга на Италия и Испания

Moody's предупреди, че може да понижи рейтинга на Белгия, докато страната се подготвя за действия за спасяването на банка Dexia, предадоха световните агенции. Оценителят е започнал преглед на рейтинга Aa1 на Белгия, като е възможно той да бъде понижен. Сред проблемите на страната, които могат да й донесат понижаване на оценката, са уязвимостта към повишаване на лихвите по кредитите, слабият ръст и възможността да се наложат още разходи за спасяването на изпитващите проблеми банки.
Белгийският финансов министър Дидие Рейндерс заяви, че правителството му цели да увеличи дела си в изпитващата затруднения френско-белгийска банка Dexia, в замяна на което ще предложи гаранции. Moody`s смята, че е възможно да се наложат нови правителствени мерки за защита на отделни банки или целия сектор, които може да имат неочакван ефект върху баланса на правителствените разходи.
Междувременно рейтинговата агенция Fitch понижи кредитните рейтинги на Испания и Италия, съобщи Франс прес. Италия получава с един пункт по-ниска оценка от АА- до А+, а Испания с два – от АА+ до АА-. Наскоро подобни преоценки направиха Moody's и Standard & Poor's. Според експертите от Fitch решението за Италия е взето заради натиска на финансовите пазари над страната, който се засилва заради икономическата криза в еврозоната. Рейтингът на Испания пък е понижен заради големите регионални разходи на правителството, слабия икономически растеж и дълговата криза в еврозоната. Припомняме, че в края на септември премиерът Хосе Луис Сапатеро разпусна предсрочно парламента на страната с аргумента, че не позволява на правителството да прави ефективни икономически реформи. Ситуацията в страната става все по-драматична, като безработицата достигна 21% - най-високия показател сред развитите страни. Двете страни с намалени кредитни рейтинги са в групата на държавите с т.нар. периферна икономика, в които дълговата криза е най-тежка. В групата влизат още Португалия, Ирландия и Гърция.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване