10/09/11 21:34

А. Цонева: Никъде в закона не пише, че ЦИК заседава при закрити врати

"Протоколите Х" бе озаглавена пресконференцията на Института за развитие на публичната среда (ИРПС). Аналогията, разбира се, е със сагата "Досиетата Х", само че приложена в наши условия и по отношение на ЦИК.

 

 Защото на неправителствения сектор често му се налага да разследва като на федералните детективи от филма, предаде репортер на БГНЕС. За Антоанета Цонева, председател на УС на ИРПС, която се опитва да получи по ЗДОИ достъп до протоколите на комисията обаче, мисията се оказва невъзможна и "истината е някъде там". Въпреки публичните покани има отказ от разсекретяване на протоколите.

 

 Цонева припомни вчерашните думи на Искра Фидосова, председател на правната комисия. В отговор на исканията на опозицията да се даде достъп до протоколите от гласуванията, Фидосова каза, че всички парламентарно представени партии си имат представители в ЦИК и могат да получат информация от тях. Цонева обаче каза, че гражданското общество и медиите нямат свои представители.

 

 "Никъде в закона не пише, че ЦИК заседава при закрити врата – това е порочна практика от последните 20 години", смята тя.

 

 Антоанета Цонева запита кое налага засекретяването на протоколите, след като има свободен достъп до тези на Министерски съвет и Висшия съдебен съвет. От института са завели жалба в ЦИК с искане за достъп. В отговор им е обяснено, че протоколите от заседанията се използват за оперативна подготовка за решенията на комисията и нямат самостоятелно значение. Според Цонева, това означава, че комисията нито предоставя, нито отказва достъп.

Публикувана на 10/09/11 21:34 http://www.shum.bg/index.php?item=66591
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване