10/09/11 19:29
(http://www.klassa.bg/)

Една трета от българите стават висшисти до 2020 година

Над една трета от българите, около 36 на сто, ще трябва да е с висше образование до 2020 година. За това страната ни има заложен план. Това съобщи вчера просветният министър Сергей Игнатов във Варна. Според министъра на образованието, страната ни не може да достигне планирания европейски стандарт 40 процента от хората да са висшисти и да имат съответната квалификация, но може да постигне ниво от 36 на сто. "При толкова много университети, както си мислим, че имаме много студенти, всъщност се оказа, че не е точно така", коментира образователният министър. Сериозният демографски проблем в България ще се отрази и на броя на висшистите, допълни той. Заради липсата на проектобюджет все още не можело да се каже с колко ще бъдат увеличени средствата за образование догодина, поясни Сергей Игнатов и припомни, че през 2011-а парите за образование са малко над 2,5 млрд. лева, или около 3 на сто от брутния вътрешен продукт.
В морската ни столица министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов присъства на официалното тържество по случай юбилея на Варненския медицински университет заедно с премиера Бойко Борисов. За 50 години във висшето училище образование са получили повече от 30 000 младежи. Сега в него учат над 2300 студенти от повече от 45 държави. Премиерът и министърът получиха от домакините почетни юбилейни плакети .
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване