10/09/11 16:54
(http://www.klassa.bg/)

МВФ готви нови кредитни линии

Международният валутен фонд (МВФ) подготвя план за нови кредитни линии, които да предложи на правителствата, за да предотврати разпространението на световната финансова криза, заявиха висши финансисти и представители на фонда.
Програмата получи колебливото одобрение на световните финансови лидери, от които се очаква да утвърдят новия кредитен инструмент на предстоящите заседания на Г-20, сочат трима представители на страни от Г-20.
Инвеститорите смятат, че Гърция вероятно ще просрочи държавния си дълг през следващите седмици, като увеличи разходите по кредитирането за други европравителства и заплаши здравето на европейските банки. Споменава се и приближаващата заплаха от световна рецесия. Макар че МВФ отпусна дългосрочни заеми на Гърция, Ирландия и Португалия, за да им помогне да стабилизират финансите си, фондът не разполага с инструмент, който да предлага краткосрочни кредитни линии, за да помогне на страните да избегнат кризи.
Съгласно проекта МВФ ще може да предлага краткосрочни кредитни линии, възлизащи на сума, близо три пъти по-голяма от вноските на дадена страна във фонда. В Европа например МВФ ще може да предложи краткосрочни кредитни линии на стойност около $50 млрд. общо за Италия и Испания, които се борят с растящите разходи по обслужването на огромните си държавни дългове. Кредитните линии ще допълнят финансирането от европейския спасителен фонд и ЕЦБ. Кредитните линии за тези две държави може да се удвоят до около $100 млрд. общо, когато вноските им за МВФ се увеличат идната година.
Предложените кредитни линии са сравнително скромни в сравнение с размера на европейския спасителен план от €440 млрд. Но тяхната цел е да предпазват страни като Италия и Испания от пълномащабна криза. Те може да помогнат на новоразвиващи се пазари като Южна Корея, които имат здрави икономически основи, но може да пострадат от волатилните условия на световната икономика.
В интервю мексиканският заместник-министър на финансите Хосе Антонио Меаде заяви, че Г-20 обмисля „голям комплект от възможности“ за подобряване на мрежите за световна финансова сигурност. Меаде добави, че се очаква Г-20 да изготви план преди срещата на върха на лидерите в Кан през ноември.
МВФ говори за плана си от няколко месеца. Краткосрочните кредитни линии може да помогнат за повишаване доверието на пазарите в способността на правителствата да устоят на финансовия натиск и да понижат разходите по дълговете си, заявиха служители на МВФ в анкета от май. Друга идея е кредитните линии да се предложат на група страни, които биха могли да „изградят защитна стена около сърцевината на системата, за да предотвратят или да се преборят с разпространението на силни шокове“, заявиха служителите на фонда в по-ново политическо изследване върху новите възможности за кредитиране.
Управителният директор на МВФ Кристин Лагард каза миналия месец, че МВФ може да отпусне кредит на „редица страни“, в отговор на въпроса, как фондът може да подпомогне усилията на Европа да потуши дълговата криза. „Наистина се опитахме да проявим изобретателност по отношение на механизмите и инструментите си, особено за страните със стабилни икономически политики, които трябва да са имунизирани срещу заразата“, призна Лагард.
Новите кредитни линии може да се използват в комбинация с регионални програми за финансиране, като европейската спасителна програма и азиатската програма на стойност $120 млрд.


По „Дау Джоунс“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване