10/09/11 23:49
(http://www.klassa.bg/)

Нова енергия

Наградата Гауденц Б. Руф за ново българско изкуство се присъжда за пети път през 2011

Петото издание на конкурса за наградата на Гауденц Б. Руф за ново българско изкуство тази година изглежда по-различно от обикновено. В селекцията на номинираните за наградата сега преобладават младите художници. Наистина с течение на времето тази частна инициатива на известния швейцарски меценат успя да повлияе на една от най-сериозните и заплашително разрастващи се тенденции на родната ни сцена – оттичането на млади артисти в чужбина – и стана повод за немалко от тях да се връщат в страната и да показват своите най-нови работи тук.

Наградите се връчват всяка година от 2007 насам, по една за млад и за утвърден автор. Освен самото отличие, включването в селекцията на конкурса е вече престижен жест за признание. Съотношението сега е осем млади художници към едва четирима от утвърдените, което също бележи типични симптоми на сцената и дори някакво активиране в посока по-забележима смяна на поколенията. Но преди всичко изложбата на конкурса предлага отново максимално актуализиран образ на съвременното българско изкуство с цялото разнообразие от медии, стилове, идеи и стратегии, в които то се развива.



Съставът на журито периодично се обновява на ротационен принцип. През 2011 г. негови чуждестранни членове бяха Бранислав Димитриевич, изкуствовед от Белград, Сърбия, и Ханспетер Портман, изкуствовед от Цюрих, Швейцария, а от българска страна - Мария Василева и Светлана Куюмджиева, художествени критички и кураторки, и Правдолюб Иванов, художник.

Тази година около 90 кандидати подадоха портфолиа за участие в конкурса. Избраните млади художници за наградата на Гауденц Б. Руф тази година са: Станимир Генов, Зоран Георгиев, Викенти Комитски, Димитър Шопов, Миряна Тодорова, Коста Тонев, Ив Тошайн, Десислава Унгер. А утвърдените – Иво Бистрички, Самуил Стоянов, Петер Цанев, Вероника Цекова. Награди получиха съответно Самуил Стоянов (Добрич) за утвърден художник и Миряна Тодорова (София/ Ню Йорк) за млад.

Съюз на българските художници Райко Алексиев
до 22 октомври (събота)

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване