10/09/11 19:47
(http://www.klassa.bg/)

Помощите за Гърция може да спрат

Гръцкото правителство не взема достатъчно мерки за бюджетни икономии и е възможно международната помощ за страната да бъде прекратена, предупредиха представители на Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия. Те изразиха опасенията, че евентуален фалит на Гърция може да доведе до нова рецесия на световната икономика. Според Матиас Томсен, ръководител на делегацията на МВФ, вече е очевидно, че програмата няма да бъде продължена, ако гръцките власти не предприемат много по-строги структурни преобразования от онези, които направиха досега. В интервю за германския вестник „Велт ам Зонтаг“ той обаче отбелязва и някои положителни промени, които се наблюдават в южната ни съседка. По думите му Атина прави две крачки напред и една назад и гръцките власти си дават сметка, че предстоят още много тежки преобразования. Проблемът по негово мнение е, че в страната нараства политическата и социалната умора. „Гърция стои на кръстопът. Ясно е, че спасителната програма няма да успее, ако властите не следват пътя на много по-строги структурни реформи, от тези, които сме видели до сега“, коментира Томсен, представител на Международния валутен фонд в Тройката. Колегата му от Европейската Комисия Матиас Морз бе по-краен: „гърците смятат, че е достатъчно за изготвят закони. Прилагането им обаче отнема време. И често необходимите структури липсват“.
В същото време продължават и дебатите за евентуално по-голямо “окастряне” на гръцкия дълг. Германският министър на финансите Волфганг Шойбле се връща на този въпрос в интервю за германска медия.“Може би през юли определихме много малък процент“, казва министърът. Евролидерите се споразумяха през лятото за 21% намаление на гръцкия дълг.
Правителството в Атина ще се нуждае от още средства заради рецесията, която е по-дълбока от очакваното, смята представителят на Гърция в МВФ Панайотис Румелиотис. Според него МВФ подкрепя идеята за преструктурирането на гръцкия дълг и призова за участието на банковия сектор в спасителния план за Гърция.
Стагнацията в световната икономика ще продължи до 2013 г., прогнозира руският заместник-министър на икономическото развитие Андрей Клепач на кръгла маса в гръцкия град Родос. По думите му никой не е предполагал за подобни мащаби на икономическата криза. Според зам.-министъра тя няма да премине безследно не само за Русия, но и за Китай, САЩ и Европа. „Очаква се застой на китайската икономика. Освен това Китай вече няма да бъде локомотив на цените на суровини”, прогнозира още Клепач.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване