10/09/11 17:17
(http://www.klassa.bg/)

Секторът за бизнес самолети се надява на растеж през 2012 г.

Браншът за бизнес самолети предвижда 2012 г. да е първата година с ръст в доставките от началото на финансовата криза, но най-силно засегнатия нисък клас на сегмента вероятно го чакат още трудности.
„Тази година не се разви според очакванията ни, що се отнася до направените поръчки, така че пренасочваме надеждите си към 2012 г.“, казва Йенс Хениг, вицепрезидент в базираната във Вашингтон Асоциация на производителите за авиацията с общо предназначение.
„Смятаме, че 2011 г. ще е дъното“, казва Роб Уилсън, президент на Honeywell за бизнес авиацията и авиацията с общо предназначение. Доставките на машини ще нараснат с 3-5% през идната година, докато нови модели като Gulfstream G650 влизат в употреба, прогнозира компанията в годишния си доклад за перспективите.
Търсенето на бизнес самолети падна през 2009 г. след пет години на ръст на доставките, тъй като компаниите свиха драстично разходите си, след като глобалната криза достигна апогей през 2008 г., а недостигът на кредитиране затрудни покупките.
Цифрите се влошиха отново през 2010 г., а през първите шест месеца на 2011 г. са отчели спад от около 27% по данни на GAMA. Волатилните финансови пазари и страховете, че икономиката може да се влоши, спират купувачите.
„Основният индикатор за доставките на бизнес самолети са корпоративните печалби, а те са на рекордни равнища, казва Ричард Абулафия от Teal Group. Проблемът е, че хората се въздържат да харчат.“
По-големите самолети, използвани от водещи компании и много богати хора, показват по-добри резултати в сравнение с по-малките, чиято основна таргет група - дребните бизнес клиенти, пострада сериозно от кризата. Доставките на големи машини са скочили с 13% от 2008 г. до 2010 г., а тези на малките са паднали с 61% за същия период според асоциацията на производителите.
Една от компаниите с предлагане в горния клас е звеното Gulfstream на General Dynamics. Сред работещите в по-ниския клас са Cessna на Textron и частната Hawker Beechcraft.
„Колкото по-голяма е машината, толкова по-благоприятни са условията на пазара, казва Еди Пиенязек от Ascend. Ниският клас кръжи около дъното и се нуждае от по-постоянен икономически растеж, за да се откъсне.“
В този сегмент могат да се появят още преструктурирания или консолидация, ако възстановяването отнеме прекалено дълго време. „Има твърде голям капацитет в производството на частни самолети и не вярвам всичкият да оцелее, казва Кенет Ричи от Directional Aviation Capital. Не мисля, че ще съществува толкова много потенциал след пет години.“
Спадането на новите поръчки и нарасналият брой откази от вече направени накараха производителите на по-малки самолети, като Cessna, Hawker и Bombardier, да закрият работни места в САЩ. GAMA казва, че членките й са съкратили 20 хил. души в страната от есента на 2008 г. насам.
Компаниите, специализирани в по-малки самолети, ще изпитат затруднения в дългосрочен план и могат да претърпят сериозни структурни промени, казва Ричи. „Очаквам сливания, консолидация, продължава той. Нетният резултат ще е по-малък производствен капацитет за бизнеса с частни самолети, по-слабо предлагане, което ще е двигател на възстановяването.“
Абулафия добавя, че секторът на по-малките самолети ще понесе още несгоди. „Ако не настъпи някакво подобрение, ще се наложат мерки, смята той. Без растеж ще има жертви.“


По в. „Икономик таймс“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване