10/09/11 19:37
(http://www.klassa.bg/)

Шефът на спецсъда обмисля да увеличи щата

Шефът на Специализирания наказателен съд Георги Ушев обмисля увеличение на щата на новата институция, която трябва да заработи от 1 януари 2012 г. Това стана ясно от думите му в предаването „Неделя 150“. Причината е, че сегашният щат на спецзвеното от председател и девет съдии няма да е достатъчен за разглеждането на структурираните от прокуратурата и съда вече 80 дела срещу организирани престъпни групи, с които ще се занимават магистратите в институцията.
Всички тези дела ще са нови, сред тях няма да има от т. нар. знакови като "Килърите", "Наглите" и др., които ще бъдат довършени съответно от Шуменския окръжен съд и от Софийския градски съд.
По повод незаетите места Ушев изрази надежда, че в следващите два месеца ще бъде приключен конкурсът за членове на спецсъда. Досега е заето само едно място на съдия в звеното, тъй като повечето кандидати не получиха оценка по-висока от 4,50 по време на събеседването с комисиите към ВСС. Преди дни пред в. „Класа“ шефът на етичната комисия към съдебния съвет Цони Цонев обясни, че силно е обезпокоен, че четирите комисии имали различни критерии, заради което 23 места за съдии, прокурори и следователи в новите институции останаха незаети. От думите на Цонев стана ясно, че част от комисиите са препитвали магистратите като на изпит по наказателно и наказателно-процесуално право, а други са провеждали просто събеседване.
„Моето намерение е този съд да работи като съд, тъй като той е такъв. Единственото, което го отличава от другите съдилища, това е предметът на делата, които ще разглежда - престъпления, извършени от организирани престъпни групи в изпълнение на тяхно поръчение. Множество са престъпленията както против личността, така и против собствеността, против правата на гражданите, против финансовата и данъчната система, общоопасни престъпления, въобще от най-различни глави на Наказателния кодекс", посочи Ушев. Той беше избран за председател на Специализирания наказателен съд на последното заседание на ВСС на 6 октомври т.г., като получи подкрепата на 21 от членовете на съвета. Седмица по-рано магистратът участва и в конкурса за председател на Апелативния специализиран съд, но тогава само петима гласуваха за него, тъй като ВСС прецени, че досегашният му опит на зам.-шеф на Софийския районен съд не е достатъчен.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване