10/10/11 10:43
(http://radiomilena.com/)

Бургаската Регионална библиотека „П.К. Яворов” с нов модерен скенер за книги

Бургаската Регионална библиотека „П.К. Яворов” вече е притежател на супермодерен скенер за книги. Новата придобивка е на стойност 80 000 лева и е част от проекта „Обединен каталог на български периодични издания. Дигитална колекция до 1944 г.”,  чиято цел е дигитализиране на българския периодичен печат.

Благодарение на новата придобивка 25  заглавия или над 35 000 страници от бургаски вестници и списания ще станат достъпни до своите потребители от всяко кътче на планетата.

Скенерът позволява висококачествено дигитализиране на голям обем книжен фонд, като щади оригиналите и постига оптимално качество на възпроизвеждане. Около 5 секунди е времето за сканиране на две страници от най-големия формат вестници.

В осъществяването на проекта участват бургаската библиотека  в партньорство с още три големи библиотеки в България –Пловдив, София и Велико Търново.  Финансирането в размер на 360 000 лв. е осигурено от Министерството на образованието,  науката и младежта. Община Бургас предоставя на Регионална библиотека „П.К. Яворов”  сумата за съфинансиране по проекта в размер на 18 000 лв.

Изпълнението на дейностите по проекта започнаха миналата година, като целта е да бъдат изградени дигитализирани бази данни на краеведската периодика в библиотеките от Освобождението до 1944 г. Предвижда се те да бъдат публикувани в интернет чрез създаване на електронен каталог „Регина Пи”, който включва към момента 110 000 библиографски описания.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване