10/10/11 14:20
(http://www.klassa.bg/)

Димитър Цонев, автор и водещ на „24/7“ по bTV Action: Най-важното за мен е да не подражавам

- Г-н Цонев, след броени дни стартира новият Ви тв проект в ефира на bTV Action. Как възникна идеята за него и какво стои в основата на концепцията му?
- Идеята за подобно предаване развивам отдавна. В телевизионната ми кариера винаги съм се стремял да произвеждам продукти, които са плод на личните ми медийни фантазии и интелектуален капацитет. Най-важното за мен е да не подражавам на нещо , което вече битува в тв ефира. Това бе мотивът да произведа „В неделя със...“ по БНТ, същият е мотивът да лансирам „24/7“ по bTV Action.
В първата част 24 минути ще бъдат посветени на трите най-важни събития през седмицата от света и у нас. Ще ги коментираме с колега журналист, политолог, социолог, главни редактори или шефове на медии. Във втората част на стола на истината ще сяда публична личност, чието мнение има значение за обществения живот в страната. Това ще бъдат не само политици, но и икономисти, философи, интелектуалци и всички те ще попадат в една класация, определена от зрителите в интернет. Тя ще показва доколко хората вярват на моя събеседник, на когото ще задавам 7 основни въпроса, а той ще отговаря само и единствено в рамките на 90 секунди.

- Все повече тв продукти залагат на интерактивността, социалните мрежи и обратната връзка със зрителите. Ще се чува ли в ефир и гласът на публиката?
- „24/7“ ще бъде модерно, професионално, публицистично предаване, което ще ангажира максимално аудиторията в интернет. Ще дава възможност на всички, които желаят да питат и да отговарят не само в рамките на тези 60 минути от 21 до 22 часа всяка събота, а и през цялата седмица до следващото издание на предаването , като гласуват в полза на участниците или събитията от седмицата.

- Кои са горещите теми, с които бихте искали да започнете ?
- 15 октомври 2011 г., събота, 21 часа, по bTV Action. Тогава ще бъде тв премиерата на „24/7“.
Съвсем естествено е седмица преди края на предизборната кампания за президент и местна власт – това да бъде дневният ред на България. Екипът на предаването единодушно реши, че ние ще търсим различната гледна точка. Затова няма да каним кандидат- президенти. Първите гости са Венелина Гочева в първата част и Иван Кулеков във втората. И двамата имат какво да кажат в този предизборен период, убеден съм. Ето така зрителите ще имат алтернатива в събота – ако искат ще гледат дебата на кандидатите за президент по bTV, или ще проследят моите интересни разговори за кампанията, настоящето и бъдещето на България с Гочева и Кулеков.

- Бяхте от „другата страна на бариерата“ като ПР и говорител на няколко институции и правителството на Сакскобургготски. Кое бе най-трудното предизвикателство, което трябваше да преодолеете като посредник в комуникацията между политиците с медиите?
- Т. нар. друга страна на бариерата на практика е съвсем различна професия, която аз поне се опитах да овладея. Според повечето хора, с които съм общувал тогава и сега – сравнително успешно. Разликата е съществена, защото когато говориш от името на политически субект, и то най-важния – правителството, отговорността е много голяма. Понякога тази отговорност ти се струва даже страшна.
Особено когато те цитират чуждестранните медии като Франс прес или Ройтерс. Всяка дума трябва да е отлично премерена, всяко внушение трябва да отговоря на политиката и събитията, за които ти говориш. В този случай нямаш право на грешка. В тв предаване можеш да си позволиш грешка, която почти никога не е фатална, защото говориш от името на себе си. Като говорител на правителството грешката е недопустима, защото може да стане причина за политическа криза от външeн или вътрешен характер. Освен това, трудността е провокирана и от факта, че говорителят не винаги е съгласен с политиките, които трябва да комуникира в медийното пространство, но винаги трябва да го прави професионално.

- Отново се завърнахте към телевизията. Какво Ви даде тя през годините, на какво Ви научи и какво отключва личната Ви пристрастеност към нея?
- Каквото и да отговоря на този въпрос, ако човек никога не е заставал пред камера, ако не е работил никога на живо в ефир, ако не е чувствал тръпката, когато се завърти шапката на предаването, трудно би разбрал хора като мен, които в крайна сметка винаги се връщат в телевизионното студио. Въпреки че, когато бях говорител и на МС, и на БТК, много често ми се налагаше да участвам в различни медийни изяви. А иначе телевизията възпитава. Тя възпитава зрителите, но възпитава и водещите, редакторите, продуцентите, авторите, операторите, режисьорите. Защото телевизията е колективен продукт. Всички, които изброих, трябва да са професионалисти и да работят за една и съща кауза. Ако някъде нещо се пропука, то това винаги личи на екрана. Публиката трудно може да проумее какъв зверски труд се крие зад 1 минута телевизионно време на оригиналната продукция. Но това за зрителите не е важно – те трябва да научават истината от новините, анализите и коментарите от публицистичните предавания и да се забавляват от шоу програмите.
А иначе пристрастеност към телевизията има и аз никога не съм отричал, че ако това е заболяване, то милиони хора по света са до такава степен болни, че все още не са измислили лек срещу тв болестта.

- Кои са златните съвети и уроци, които до ден-днешен спазвате в работата си като тв журналист, получени и завещани от знаменитите Ви родители – легендарните Коста Цонев и Анахид Тачева?
- В началото на 90-те години, когато започвах своята тв кариера в зората на българската демокрация, всеки съвет от мама и татко беше много важен за мен. Защото все още не бях твърде уверен в собствените си сили и се нуждаех от коректив и вдъхновение. За да работиш на екран, мама казваше: Сине, ако камерата те обича – нямаш проблем. Всичко е поправимо и се учи с времето. Ако обаче камерата не те обича, по-добре зарежи тази професия. Е , при мен се оказа, че камерата ме обича, както обича и мама и татко. А сега съм много щастлив, защото същата тази камера обича още повече моята дъщеря Деси, която също започна телевизионна кариера. Баща ми винаги е подчертавал, че трябва да играя себе си на екрана, възможно най-естествено и да казвам това, което мисля в момента. Лъжата много лесно лъсва на тв екрана.

- Кои от стандартите на професията според Вас най-често се нарушават? Срещу какво най-много негодувате, гледайки тв водещи в национален ефир?
- Всички стандарти се нарушават. Особено в печатните медии. Журналистическият морал и ценности в последните години останаха изцяло на заден план. И това се дължи на взаимозависимостта между корпоративните и политическите интереси. Свидетели сме как медии са готови да лъжат денонощно при подадена поръчка. Свидетели сме как колеги журналисти не се свенят да манипулират общественото мнение с инсинуации с една цел – обслужването на тесни икономически или политически каузи. За мен тъжното е , че българското общество като цяло не се съпротивлява срещу тази тенденция. А тя определено е опасна за демократичното бъдеще на България. Ако следите отблизо предизборната кампания, не са ви нужни допълнителни доказателства за това, което казвам .

- Нещата, за които съжалявате или се гордеете – част от професионалния Ви път?
- Много интересен въпрос. Мисля, че за нищо не съжалявам. Всичко, което съм произвел през последните 20 години, е било част от общественото съзнание в тази страна. Независимо дали съм бил от едната или другата част на барикадата. За мен винаги основополагаща е била вярата в доброто и положителното. Тогава съвестта ми е чиста и спя спокойно. Съжалявам обаче, че през годините загубих някои приятелства. В манталитета на много хора изобилстват завистта, злобата и омразата. Те раждат комплексите и жаждата за мъст. Тези хора обаче рано или късно получават обратно като бумеранг негативната енергия, която са насочили срещу свои приятели или колеги. Господ се грижи за тези неща открай време.
И след всичко това не знам дали да казвам от какво се гордея? Все пак – гордея се, че близо 12 години бях смятан за най-добрия тв водещ на новини с рейтинг, мечта за всеки политик. Гордея се, че мисията на говорител на правителството на Сакскобургготски изпълних на добро професионално равнище. Гордея се, че промених БНТ като съдържание, програма и визия и че дадох пример на всички колеги с първия неделен развлекателен блок. Гордея, се че друг мой проект „24/7“ ще започне своя телевизионен живот в bTV Action.

- Принципите, които сте отстоявали като журналист и ще намерят продължение в работата Ви в „24/7“?
- Вяра в доброто, вяра в истината, вяра в професионализма, вяра в зрителите и техните ценности, вяра в съвестта. Борба със злобата, омразата, завистта и комплексарщината. Както и с политическата нечистоплътност.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване