10/10/11 04:46
(http://radiomilena.com/)

За по-малко от година 519 лекари и 704 сестри са напуснали България

За по-малко от година 519 лекари и 704 сестри са напуснали България, за да работят в Европа. Мрачната статистика обяви вчера началникът на Военномедицинската академия генерал-майор проф. Стоян Тонев. Той призна, че и от неговата болница млади специалисти все по-често бягат на Запад. За година академията е загубила 19 лекари и 34 сестри.
„Как да ги задържа?“, риторично попита Тонев. Той цитира парите, които взимат месечно специализантите в Англия – 3500 паунда или 7000 лева. Когато човек е на 30-35 години и му дадеш възможности да направи бърза кариера, той ще остави не само болницата, добави директорът на ВМА, цитира Агенция Кросс.
Междувременно стана ясно, че страната е на последно място в ЕС по донори на органи. Все още хората нямат достатъчно информация нито за нуждата от трансплантации, нито за възможностите пациенти в мозъчна смърт да станат донори, коментира доц. Силви Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по трансплантации. Заради ниското донорство и смъртността сред чакащите трансплантации у нас е голяма.
Към момента 911 пациенти чакат да се появи подходящ за тях донор, 16 са деца. В същото време в страната има специалисти, но базите за трансплантации са едва 25, като по-голямата част са все в София

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване