10/10/11 15:35
(http://www.klassa.bg/)

Не е допустимо да сe заснема персоналът

Камери в здравните заведения могат да се използват единствено с научни цели и за обучение. С други думи - да се заснемат определен вид операции, които са нови или нови технологии на операции, нови техники, или използване на иновационна апаратура и консумативи. По този начин специалистите могат да си сверяват часовниците, да се консултират с други водещи лекари, могат да се обучават студенти, млади начинаещи лекари, да се наблюдават нови методики на работа. За това няма проблем, но не е допустимо да се снима персоналът и онова, което там се е случвало, и на практика камерите да заснемат хора. Недопустим е друг вид наблюдение вътре в операционната, освен с научна цел или обучение. Такова нещо просто е абсурд. Няма никаква логика да се сложат камери в операционната, за да се наблюдават пациенти и персонал. Особено пък да се записва самият пациент и да се вижда той. Не е мястото там на камерите.
Камери от типа „Биг брадър“ са напълно неприемливи и нямат място в здравните заведения. Няма проблем, когато тези камери са прикрепени към някаква научна апаратура, която документира процедурата по извършване на една операция или някакъв друг вид медицински дейности. Това не е проблем и едва ли някой разумен човек ще възрази срещу този вид наблюдение. Тези камери обаче са специализирани. Обикновено са прикрепени към дадена апаратура с технология за тази цел. В някои болници у нас се използва телемедицина. В тях колегите са въвели ред, срещу който хората нямат възражения и от който очевидно има полза. Наредби и някакъв ред обаче, който да е общовалиден в цялата страна в момента няма. В този смисъл смятам, че това е работа на Министерството на здравеопазването. Като съсловна организация БЛС е готов да участва в разработването на такъв регламент, с което могат да се преодолеят подобни разминавания в бъдеще.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване