10/10/11 19:14
(http://www.klassa.bg/)

"Окупирай Уолстрийт" е заплаха за републиканците

Във Флорида кандидат-президентът на републиканците Мит Ромни бе запитан за набиращото сила движение „Окупирай Уолстрийт“. „Мисля, че тази класова война е опасна“, бе отговорът му.
Ромни е прав. Може да бъде опасна. За шансовете му да бъде избран.
„Окупирай Уолстрийт“, което действа вече близо три седмици, не е като демонстрациите срещу глобализацията, скандализирали срещите на високо равнище през 90-те години, или пък уличните протести при националния конгрес на Републиканската партия през 2004 г. в Ню Йорк, макар че вероятно някои от участниците са същите. Намерението на безработните млади активисти да стоят на палатков лагер през цялата зима в парка „Зукоти“ (единствените тоалетни ще са в близкия McDonald’s) превръща инициативата повече в комбинация между Хувървил и Уудсток – безработните от средната класа от 30-те години и радикално настроените хипита от 60-те години.
Благодарение на помощта на профсъюзи и социални мрежи движението има някакъв шанс да сплоти редиците на демократите през 2012 г. и да отблъсне феноменалния успех на републиканците в опитите им да понижат избирателната активност в няколко щата.
Защо? Защото тектоничните плочи в американската политика се разместват по начин, който все още не разбираме напълно. Не знаем дали „Окупирай Уолстрийт“ е карнавално шествие (уличен театър на левите, който бързо ще затихне), или зараждаща се политическа партия, която ще съживи вече забравената традиция на класово дефинирана политика.
Възможно е демонстрациите, обхващащи вече около 150 града и университетски кампуси, да бъдат превзети от екстремисти или разпръснати от омраза (все пак американската левица има опит в самоубийствените актове). Цялата история може и да отшуми, когато младите хора намерят по-добър начин да си прекарват времето извън интернет.
Посещенията в парка „Зукоти“ обаче навеждат на мисълта, че това е началото на нещо значимо. Засега прилича на по-млада лява версия на „Чаеното парти“ в първите му стъпки – естествено движение без лидер със запомнящо се и символично име, което привлича вниманието на обществеността, като канализира гнева срещу елитите.
Както „Чаеното парти“ разтревожи републиканците, така и „Окупирай Уолстрийт“ притеснява левите. И не само защото кандидатите на Демократическата партия събраха доста средства от Уолстрийт за кампанията си през последните години. По-големият проблем е да бъдат накарани активистите да правят разграничение между изправянето на конкретни алчни финансисти пред съда и осмиването на сегментите от Уолстрийт, които нямат никаква вина за срива през 2008 г. и инвестират сериозно в бъдещето на икономиката.
Явно е обаче, че балансът на националния дебат се променя в по-здравословна посока. „Чаеното парти“ насочи обществения гняв към федералното правителство като цяло и президента Барак Обама в частност. „Окупирай Уолстрийт“ насочва негативната емоция към Уолстрийт, а така неизбежно и към Ромни.
Това няма да има никакви последици за Ромни в първичните избори на Републиканската партия, разбира се, но при националния вот може да го превърне в лице на големите банки, които мнозина обвиняват за проблемите си. Характеристиките на изключително успешната му фирма Bain Capital ще бъдат погълнати от впечатлението, което оставя със защитата си на постъпките на най-богатия 1% американци и съпротивата срещу каквото и да било вдигане на данъците.
Аргументите на много от протестиращите в парка бяха икономически, а не партийни. Нито един от плакатите не изобразяваше Ромни, председателя на Камарата на представителите Джон Бонър или някой друг републиканец. Вместо това на тях пишеше „1% на върха искат всичко“, „Вслушайте се в тътена на революцията на 99-те процента“, „Прекратете офшорното укриване на данъци“ и „Защитавайте Medicare, не милиардерите“.
Лесно е да критикуваме движението за първичните емоции и липсата на ясен дневен ред. Но както показаха демонстрациите на „Чаеното парти“ през 2009 г., именно тази безформеност е огромен актив (в терминологията на Уолстрийт). Ако лозунгът „Ние принадлежим към 99-те процента“ спечели популярност сред населението и маргиналите бъдат някак изолирани, предизвикателството ще е протестът да се премести от улиците към избирателните урни, както се случи с „Чаеното парти“ през 2010 г.
Угасването на ентусиазма към Обама ще представлява проблем. Но младите хора, които се активизираха от движението „Окупирай Уолстрийт“, може да се сблъскат с други пречки. Сегашните републиканци не работят само против демократите, но и против демокрацията. Правният център „Бренън“ към Нюйоркския университет наскоро изнесе обезпокоителен доклад, който показа, че промените в щатските закони може да попречат на над 5 милиона потенциални гласоподаватели да дадат вота си през 2012 г. Някои щати поставят ограничения пред предварителното гласуване и гласуването на студентите, които се използват широко от либералната база.
Най-ужасяващите закони правят почти невъзможно за американците да гласуват без шофьорска книжка, а 11% от американските граждани нямат такава. Университетските лични карти не се приемат вместо лична карта в няколко щата. Губернаторът на Тексас Рик Пери неотдавна подписа законопроект, съгласно който гражданите може да гласуват с разрешително за лично оръжие, но не и с лична карта от Тексаския университет.

Нужда от дисциплина

Не е трудно да разберем какво се опитват да направят изкованите от републиканците закони. Те искат да гарантират, че гневът, изразен от движението „Окупирай Уолстрийт“, няма да доведе до преизбирането на Обама. Твърдението, че целта на новите изборни закони е да предотвратят измамите при вота, само по себе си е измама, като се има предвид, че няма достатъчно доказателства за граждани, които са гласували с присвоена самоличност.
Ако искат траен резултат обаче, левите трябва да се преориентират от оправдания морален изблик на гняв към дисциплиниран подход за избиране на кандидати, желаещи да накарат Уолстрийт да понесе отговорността си за настоящата трудна ситуация. И макар че братята Кох и корпоративната им дружина ще похарчат повече пари от американците, принадлежащи към 99-те процента, именно тези 99% ще направят 2012 г. много по-интересна.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване