10/10/11 19:19
(http://www.klassa.bg/)

Поляците гласуваха за икономически ръст

Партията на полския премиер Доналд Туск “Гражданска платформа” спечели изборите благодарение на икономическия ръст, който правителството поддържаше през четирите години от своето управление.
Тогава Полша се превърна в пример за това как европейските фондове могат да бъдат ефективно използвани и да доведат до икономически ръст от 4,3%, а през 2009 г. бе единствената страна в ЕС отчела растеж, докато останалите бяха в рецесия.
Избирателите предпочетоха да гласуват за политическа стабилност, тесни връзки с ЕС и предпазливи икономически реформи в момент, когато Европа е разтърсена от финансова криза. В кампанията си партията на Туск заложи на промени в здравеопазването, образованието, но и на подготовката за Европейското футболно първенство през 2012 г., на което Полша е домакин заедно с Украйна. “Гражданска платформа” обеща 95 % от всички пътища да бъдат готови до шампионата. Освен това правителството на Туск води приятелска политика спрямо Русия и Германия, основаваща се на сериозни бизнес контакти.
Изненадата на изборите се оказа Движението на Поликот на бизнесмена Януш Поликот. Формацията успя да отнеме част от електората на управляващите, което означава, че светските тенденции се засилват в страната, където католиците са повече от 90%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване