10/10/11 19:18
(http://www.klassa.bg/)

София да вземе пример от други градове

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) определи като незаконосъобразен и отмени избора на фирмата "Екопроект 2011", която бе определена да затвори и рекултивира сметището в софийското село Долни Богров.
Антимонополният орган мотивира решението си с това, че Столична община е допуснала неравнопоставеност между кандидатите. Така заради допуснатата грешка от страна на общинските чиновници – или още по-лошо – заради преднамереност по отношение на кандидатите в конкурса, един важен за столицата проект ще се забави.
Още от управлението на Стефан Софиянски, когато се заговори за криза с боклука в София, общината като че ли сама саботира политиката си по отношение на сметосъбирането. Първо се създаде конфликт с почистващите фирми, от който загубиха единствено софиянци. После общинските съветници с години спориха помежду си коя технология за преработка на отпадъци е по-добра (скрито и не чак толкова скрито лобирайки за определена технология, респективно - фирма). След това дойде необяснимото бавене във времето на предварителните процедури за ново сметище или завод, пълен хаос с конкурсите и т.н, и т.н. - за съжаление примерите са много.
В крайна сметка прословутият завод за преработка на отпадъци и дългоочакваното ново депо в София все са си на фаза „проекти“, които уж всеки момент ще тръгнат. В същото време почти неизвестният завод за боклук във Варна вече работи, а десетки общини (и големи, и малки) вече изграждат нови сметища, отговарящи на всички европейски изисквания. Може би столицата трябва да вземе пример от тези градове.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване