10/11/11 16:01
(http://www.klassa.bg/)

Британските компании се крият в данъчни убежища

Деветдесет и осем от компаниите във FTSE 100 използват данъчни убежища, включително подкрепяните от държавата Royal Bank of Scotland и Lloyds Banking Group, сочи доклад на международната благотворителна агенция за развитие ActionAid. Тя подчерта, че използването на компании зад граница като данъчни убежища се е превърнало в „епидемия“, и поиска политиците да съчетаят реториката с действия, за да затворят вратичките в законите. Организацията заяви, че избягването на данъци от страна на многонационални компании, работещи в най-бедните страни, прави тези държави зависими от помощите от по-богатите като Великобритания.
Благотворителната организация, която анализира информацията, получена от Публичния фирмен регистър на Великобритания, разкри, че 100-те най-големи компании, регистрирани на Лондонската фондова борса, имат 34 216 клона, съвместни предприятия и съдружия, една четвърт от които са в данъчни убежища. От FTSE 100 единствено Fresnillo и Hargreaves Lansdowne не са обявили, че имат компании в данъчни убежища. Рекламната група WPP има най-голям брой (611), но банковият сектор използва най-много данъчни убежища. Четирите най-големи британски банки имат общо 1649 клона в данъчни убежища.
Крис Джордан от ActionAid заяви, че изследването е показало нуждата от по-голяма последователност в държавната политика. „Да се помага на компаниите да избягват данъчните плащания, дължими на правителствата, които подпомагаме, е фалшива икономика за британските данъкоплатци.“
ActionAid разкритикува правителството, че обмисля реформи за чуждестранните фирми, контролирани от британски компании, като според организацията тези реформи ще предоставят данъчни облекчения на стойност £840 млн. на британските компании, използващи данъчни убежища, и ще ги улесни да избягват данъците в развиващите се страни. Министерството на финансите обаче опроверга тази интерпретация на предложенията. Говорителят му заяви: „Правителството показа ясния си ангажимент да се справи с всички форми на избягване и укриване на данъци. Избягването на данъци в развиващите се страни лишава правителствата им от важен доход, необходим, за да се изградят и поддържат публичните услуги. Най-добрият начин да се предотврати това е, като се помогне на тези страни да изградят здрави и стабилни данъчни системи, които ще им позволят да събират данъците си. Великобритания ще предостави целева и ефективна помощ, за да се случи това.“
ActionAid призна, че докладът й „Пристрастени към данъчните убежища: Тайният живот на FTSE 100“ сам по себе си не доказва, че са избягвани данъци. Но заяви, че мащабът на дейността на многонационалните компании в страни, които предоставят данъчни облекчения, показва нуждата от по-голяма прозрачност. Организацията призова срещата на върха на Г-20 в Кан другия месец да принуди компаниите да представят разбивка на сметките си за всяка страна.
Банките ползват предимно услугите на Каймановите острови, където само Barclays има 174 компании. В Джърси има над 600 компании от FTSE 100, което е повече в сравнение с цялата територия на Китай; 400 се намират на Каймановите острови и 300 – в Люксембург.
BP и Shell имат близо 1000 компании в данъчни убежища, а British American Tobacco – 200. Британски търговци на дребно, като Morrisons и Sainsbury, също са включени в списъка.

По в. „Индипендънт“

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване