10/11/11 19:13
(http://www.klassa.bg/)

България с награда за литература на ЕС за 2011 г.

Българинът Калин Терзийски е сред лауреатите на наградата за литература на ЕС за 2011 г. с разказа си „Има ли кой да Ви обича?“. Имената на носителите на евронаградата, с която се отличават най-добрите нови и дебютиращи автори, бяха обявени по време на Панаира на книгата във Франкфурт. Всеки от отличените получава и парична награда в размер на 5000 евро и възможността книгата да бъде публикувана на други езици, като така тя бъде разпространена и за аудиторията в рамките на съюза.
„Поздравявам изключителните лауреати на тазгодишната награда и се надявам, че те ще се възползват от предоставяната от нас подкрепа за литературен превод, за да могат техните творби да се радват на възможно най-голям брой читатели на възможно най-голям брой езици. Освен това бих искала да отдам дължимото признание на неуморния европейски издателски сектор, който е водещ в света — в него са заети 135 000 души и той допринася с 23 млрд. евро годишно за брутния вътрешен продукт на ЕС“, отбеляза европейският комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу.
Организатори на наградата за литература на Европейския съюз са Европейската комисия, Европейската федерация на търговците на книги, Европейският съвет на писателите и Федерацията на европейските издатели.
Калин Терзийски е роден е през 1970 г. в София. Завършва Националната природоматематическа гимназия в София, а след това и Висшия медицински институт, след което специализира психиатрия. През март 2010 г. учредява заедно с група водещи сценаристи Сдружение на българските телевизионни сценаристи (СБТС). Учредител е и на Асоциация на писателите в България.
Сред лауреатите са и автори от Гърция, Исландия, Латвия, Лихтенщайн, Малта, Нидерландия, Сърбия, Турция, Чешката Република, Обединеното кралство.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване