10/11/11 14:07
(http://www.klassa.bg/)

Витамините са опасни за възрастните

Не трябва да прекаляваме с витамините, показва изследване на връзката между употребата им като хранителни добавки и по-високата смъртност сред по-възрастните жени, съобщи Би Би Си.
Експертите предполагаха, че витамините могат да имат полезен ефект само ако изпитваме недостиг на определени вещества, а пренасищането с тях може да ни навреди. Такива са и изводите на учените от Университета на Източна Финландия. Жените, участвали в изследването, били на възраст 50-60 години и приемали достатъчно витамини с храната си, но въпреки това много от тях били решили да взимат и добавки. Мултивитамините, фолиевата киселина, витамин В6, магнезий, цинк, мед и желязо – това са добавките, които, изглежда, увеличават смъртността, предупреждават учените. Те обаче уточняват, че тяхното изследване е обхванало 38 000 американки, които са успели да си спомнят какви витамини и минерали са взимали през последните 20 години. Освен това е трудно да се вземат предвид всички фактори, като общото физическо състояние, които могат да окажат влияние на резултатите. Все пак изследването показва, че хранителните добавки трябва да се взимат само когато има сериозно медицинско основание за това, защото в противен случай те могат да бъдат опасни.
Добавките, съдържащи желязо, увеличават смъртността с 2,4%, показва изследването. Останалите хранителни добавки също увеличавали този риск с малък процент. Колкото по-голямо било количеството, толкова по-голям бил рискът. В същото време се оказало, че добавките с калций, изглежда, намаляват смъртността. Необходими са още изследвания, за да се установи тази връзка, подчертават учените и добавят, че не е препоръчително да взимаме добавки с калций, ако те не са предписани заради недостиг.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване