10/11/11 18:49
(http://www.klassa.bg/)

Нона Караджова върна ОВОС-а за добив на злато край Крумовград

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова върна за преразглеждане решението на Висшия експертен и екологичен съвет (ВЕЕС), който одобри оценката за въздействието върху околната среда на „Болкан минерал енд майнинг“ за проекта за добив на злато край Крумовград. Това съобщиха за „Класа“ от екоминистерството вчера. Компанията е дъщерно дружество на канадската „Дънди прешъс“.
Караджова връща решението за преразглеждане, тъй като Басейнова дирекция Източнобеломорски регион (Плевен) е направила екологична оценка на проекта, преди да са влезли в сила промените в Закона за опазване на околната среда от това лято, обясниха от екоминистерството.
На 19 септември само пет от 25-те представители на ВЕЕС гласуваха против изграждането на златен рудник от дъщерната компания на канадската „Дънди прешъс металс“. Не беше допуснат представителят на екологичната мрежа „Блулинк“ Андрей Ковачев с мотива, че е представител и на политическа партия „Зелените“.
Съветът тогава по безпрецедентен начин допусна предварително изпълнение на намеренията за добив. Това означава, че канадската компания ще може да строи рудника и да започне да копае, даже и при съдебен спор, обжалвания, протести и т.н. Мотивът на директора на „Болкан минерал енд майнинг“ Алекс Нестор е, че става дума за значима инвестиция от „национално“ и „местно“ значение и щял да претърпи загуби от нейното осуетяване или забавяне?! Според него до момента компанията била загубила 500 млн. долара от пазарната си стойност.
„Класа“ потърси обяснение лично от г-н Алекс Нестор откъде конкретно идват тези загуби, но той се затрудни да отговори на въпросите ни, като поиска да му ги предоставим писмено... До приключването на броя вчера отговор не получихме, но все още го очакваме, за да го публикуваме.
Против концесията е и местното население. Общината обжалва процедурата за одобрението на концесията, което е изпреварило решението за оценката за въздействие върху околната среда. От екоминистерството твърдят, че ВЕЕС е одобрил алтернативата, която предвижда добив на руда до концентрат, експертите са отхвърлили възможността за преработката на концентрата до злато.
Проблемът беше повдигнат и в Европейския парламент от гръцкия евродепутат Михаил Тремополос, заместник- председател на Комитета за регионално развитие на ЕП. Във връзка с това комисарят по околна среда на ЕК Янес Поточник разпореди проверка за законосъобразността на предоставената без ОВОС от българското правителство концесия край Крумовград, съобщиха от Българския център за зелена икономика. Гражданите на Крумовград изпратиха петиция до Европейския парламент срещу намеренията за добив в района, съобщи преди дни Мария Дамянова, председател на сдружението „Живот за Крумовград“.
ЕК няма практика да иска разяснения по случая, чиято процедура още не е приключила, обясниха от Министерството на околната среда. След като министърът върне решението за ОВОС-а на „Болкан минерал енд майнинг“, се очаква експертите на ВЕЕС в кратки срокове да гласуват отново дали ще одобрят златната концесия, а министърът трябва да се произнесе отново в срок от 14 дни.
Добивът на златосъдържащи руди от участък „Ада тепе“ от находище „Хан Крум” е с очакван експлоатационен период около 9 години при добив от 850 000 т/г.
Процедурата за златодобив в находището "Ада тепе" започна още през октомври 2004 г., но с предвидена цианидна технология. По-късно тя беше прекратена, а новата процедура с предвидената "водна" технология започна през май 2010 г. При нея обогатяването на рудата се извършва с вода, а не с цианидни разтвори.


Настояват за проверка на незаконен склад и сметище в Челопеч
Активисти на Граждански комитет „Челопеч“ и членове на Коалиция за устойчиво развитие сигнализираха, че при извършване на граждански мониторинг са установили промишлени замърсявания в района. Организациите настояват за спешна проверка по случая. Според тях липсват разрешителни за навес, в който се съхранява концентратът от рудодобивната дейност на „Дънди прешъс металс“, преди да бъде транспортиран за преработка. Съоръжението, изградено близо край пътя София-Бургас и в съседство с жилищни постройки, създава условия за разпиляване на концентрата от вятъра. Той съдържа тежки метали и опасни съединения, което заплашва околната среда и здравето на хората, смятат еколозите. На територията на рудодобивния комплекс е установено и струпване на вредни минни отпадъци и нерегламентирано сметище, които също са опасни.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване