10/11/11 19:37
(http://www.klassa.bg/)

Срещата на ЕНП в София е израз на доверие към ГЕРБ

Изнесеното заседание на Европейската народна партия в София безспорно е израз на доверие към България и подкрепа за българското правителство, но няма нищо общо с предстоящите парламентарни избори. Срещата бе предвидена за ноември, но поради задължения на някои от членовете бе преместена за октомври. По време на заседанието ще бъдат разгледани най-важните общоевропейски въпроси, най-вече бъдещето на европейската интеграция и отговорът на сегашната криза. Поради тази причина фактът, че заседанието ще бъде в София, е явен израз на доверие.

Важна тема ще е бъдещето на финансовата рамка до 2020 г.
Форумът ще се състои под мотото "Повече и по-добра Европа е отговорът за устойчив и приобщаващ растеж". Ще бъдат изслушани трима еврокомисари – по бюджета Януш Левандовски, по регионалната политика Йоханес Хан, както и българският еврокомисар Кристалина Георгиева. Темите са много важни – бъдещето на кохезионната политика, икономическата интеграция, конкурентоспособността на общността, устойчивият растеж, базиран на иновациите. Важна тема е също бъдещето на финансовата рамка до 2020 г., която представлява европейския бюджет в средносрочен план.
ЕС трябва да намери отговор на всичките тези въпроси, ако иска да не изостане от други части на света, които се развиват с все по-бързи темпове.
Ако заседанието в София даде отговор на тези въпроси, ние ще намерим отговор на кризата. А ние в момента се нуждаем точно от това - ясни отговори на кризата с дълга в Европа.
За да излязат от кризата, в много отношения европейските страни трябва да следват примера на България. Те трябва да се научат да следват правилата за растеж и стабилност и да не харчат повече от това, което са произвели. Единствено спазването на правилата може да ни изведе от настоящото положение. Пътят е ограничаване на бюджета. България поддържа стабилна макроикономическа рамка, но има нужда да покаже, че е стабилна дестинация за инвестиции и се стреми да вдигне жизнения стандарт, така че да бъде съпоставим с този в централноевропейските страни. Всичко това можем да направим, като използваме структурните фондове на ЕС. От тази гледна точка България е макроикономически остров на стабилност.
На срещата на ЕНП няма да бъде обсъждана темата “Шенген”, защото тя е посветена на въпроси, касаещи всички страни членки. Присъединяването на България и Румъния ще бъде дискутирано на заседание на ЕП. Фактът, че ЕНП не успя да повлияе на страни като Холандия и Финландия да подкрепят България за Шенген, макар че там управляват членове на тази партия, се дължи на вътрешнополитически решения. В Холандия в управлението влизат либералите и Партията на свободата на Герт Вилдерс, която е изключително скептично настроена към разширяването на ЕС, да не говорим за Шенген. Редица националистически партии в Европа манипулират страховете на гражданите. Те насаждат страх от имиграция и увеличаване на безработицата. В ЕП освен нас, социалистите, либералите и Зелените също подкрепят присъединяването на България и Румъния. То ще стане факт, но въпросът е кога.

Привърженик съм на идеята за Съединени европейски щати
Предложението на някои лидери, сред които германския канцлер Ангела Меркел, за промени в Лисабонския договор, за да бъде поставена под контрол дълговата криза в еврозоната, е необходимо. Аз подкрепям промени в този договор, защото смятам, че европейската интеграция не се изчерпва с него. Привърженик съм на идеята за Съединени европейски щати, тоест страните да са федерации, както и на предишния конституционен договор. Разбира се, за да започнат промени в договора, предложението трябва да се ратифицира от всички страни, а в някои от тях да се проведе и референдум. Затова ще отнеме много време. Ако се наложи, трябва да се приеме нов договор, който да отговаря на необходимостта от повече интеграция в областта на икономическата политика, координиране на бюджетите, както и налагане на автоматични санкции на онези, които не спазват правилата за финансова дисциплина. Най-важното е как ще се обясни на европейските граждани необходимостта от тези процеси и как да не се допусне националистически и популистки партии да настроят европейските граждани срещу промените.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване