10/11/11 18:36
(http://www.klassa.bg/)

Цецка Цачева свиква в петък извънредно парламента

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева свиква в петък заседание на парламента с единствена точка в дневния ред – парламентарен контрол. Новина съобщиха вчера от парламентарния пресцентър.
По-рано в сряда искане за провеждане на извънредно заседание на Народното събрание, посветено на парламентарния контрол, внесоха в деловодството депутатите от Коалиция за България Атанас Мерджанов и Антон Кутев.
Мерджанов уточни, че искането е подписано от 53-ма депутати от Коалиция за България, ДПС, независими и Синята коалиция, като основанието е, че до момента са натрупани около 25 актуални въпроса и 3 питания, 19 от които са на депутати от левицата. Има питания към всички министри и те са свързани преди всичко с организацията на предстоящите избори.
Антон Кутев обясни, че от Коалиция за България не са съгласни парламентът да излиза в отпуска заради изборите. Както е известно, мнозинството гласува от 12 до 23 октомври да няма пленарни заседания, но комисиите да заседават. Още при дискусията по тази тема депутатите от левицата предупредиха, че ще се възползват от предвидената в член 78 на конституцията възможност да се свиква извънредно заседание на Народното събрание, ако искането е подписано от 1/5 - т.е. от 48 от депутатите.
В момента би трябвало да върви бюджетната процедура и изборите не могат да бъдат по-важни от бюджетната процедура, коментира Антон Кутев. По думите му, „опитът да се затвори парламентът за две седмици е опасен, защото не се върши работа в това време“. Кутев допълни, че депутатите от Коалиция за България ще преценят дали не са необходими и още заседания през следващата седмица.
Справката с Правилника на парламента показа, че според член 37, ал. 2 при постъпило искане по чл. 78 от конституцията председателят на Народното събрание е длъжен да насрочи заседание не по-късно от 7 дни след постъпване на искането, независимо от това, дали Народното събрание е във ваканция или не.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване