10/12/11 17:12
(http://www.klassa.bg/)

Американските производители устояват на рецесията

Американската промишлена индустрия се възстанови през септември от дъното, достигнато през декември 2009 г. Тази добра новина помогна за известно успокоение на опасенията от нова рецесия.
Индексът на кредитните мениджъри от производствения сектор се повиши от 52,1 през август до 53,3 през септември, като показанията за продажбите достигнаха най-високите си нива от април насам. Това сочи месечно изследване сред 600 изпълнителни директори, проведено от Националната асоциация за кредитно управление.
„Повишението е огромно подобрение, заяви Крис Кюл, икономически съветник в асоциацията, базирана в Колумбия, щата Мериленд. Застоят от това лято, изглежда, си отива.“
Industrial Select Sector SPDR Fund също се стабилизира след „огромния срив“, заяви Майкъл Гайед, главен инвестиционен стратег на компанията на Pension Partners. Борсово търгуваният фонд, който включва United Technologies и 3M, отбеляза спад от 22% между 1 юли и 18 август, докато спадът на SPDR Standard & Poor's 500 ETF беше 14% по данни на „Блумбърг“. Оттогава индексът на промишлените фондове се е повишил с 6% спрямо повишението от 5% при фондовете от S&P.
След лошото представяне на промишлените производители това лято поради застоя на по-широкия пазар секторът може би отново ще се представи по-добре от очакваното, заяви Гайед, чиято нюйоркска компания управлява активи на стойност $140 млн. Причината е, че инвеститорите посрещнаха скептично възможността за „твърде голямо“ забавяне на икономиката, тъй като перспективите за рецесия са все по-слабо вероятни.
Очакванията на кредитните мениджъри са водещ показател за дейността на производствената индустрия. Те „живеят в бъдещето“, тъй като прогнозират дали клиентите им ще могат да платят фактурите си цели четири месеца от датата на изготвяне на изследванията, заяви Кюл.

Голямото завръщане
Производственият индекс на Института за управление на доставките (ISM) също се възстанови през септември, след като през предходния месец падна до най-ниските си равнища от юли 2009 г. След два поредни месеца на спад „голямото завръщане“ показва, че умереното възстановяване на САЩ „не е спряло“, заяви Елън Зентнър, старши икономист за САЩ в Nomura Securities International в Ню Йорк.
Тези индекси „представят състоянието на по-широката икономика доста добре“, а напредъкът, отбелязан миналия месец, показва, че производствената дейност е стабилна, заяви Зентнър. Дори и през „ужасяващия“ август двата индекса останаха на равнища над 50 пункта, което показва растеж. Това беше признак за невероятна издръжливост в лицето на бурята от негативни въздействия върху американската икономика според Зентнър.
Индексът на кредитните мениджъри показва, че търсенето на нови съоръжения започва „да набира скорост“, заяви Кюл, който консултира и Асоциацията на фабрикантите и производителите. Идния месец базираната в Рокфорд, Илинойс, организация ще бъде съспонсор на FABTECH, най-голямата северноамериканска конференция на металообработващата промишленост, която се очаква да привлече рекорден брой присъстващи.

Готови да купуват
„Няколко производители вече очакват тази конференция да се превърне в едно от най-успешните събития за продажбите им от 2007 г. насам“, заяви Кюл. Над 36 000 души са се записали в сравнение с 27 000 миналата година, което е „признак, че хората са готови да купуват“.
Bystronic ще похарчи поне с 50% повече, за да рекламира продуктите си на тазгодишната конференция, в сравнение с конференцията през 2009 г., защото „годината беше добра за нас“, заяви президентът Робърт Сейнт Обин. Поръчките на базираната в Елгин, Илинойс, компания са с около 85% повече тази година в сравнение с около 75% за цялата металообработваща промишленост.
Компанията, която е клон на базираната в Швейцария Bystronic Laser, произвежда машинни инструменти за „много разнородна“ клиентска база, която включва Deere & Co. и Case New Holland, заяви Сейнт Обин. Затова и състоянието на поръчките е показател за икономическата активност в по-широк план.

Стабилни поръчки
Поръчките за лазерни машини за рязане са се задържали „доста стабилни“ през последните 14 месеца и при Mazak Optonics, друг участник във FABTECH, казва президентът й Бил Китрън. Базираният в Елгин производител, звено на японската Yamazaki Mazak, не отчита индикации за отслабване на търсенето от клиентите, които включват селскостопански, рудодобивни и строителни фирми – истински „умален модел на икономиката“ по думите му.
„Компаниите проучват перспективите за растеж и ще изготвят плановете си независимо от движението на фондовия пазар, отбелязва Китрън. Броят на пласираните единици в сектора за производствени машини като цяло бе доста посредствен през 2010 г., но тази година продажбите наистина потръгнаха“.
Поръчките към Emerson Electric „продължиха да се движат добре“ и са нараснали с 15% в трите месеца до август в сравнение с миналата година, посочва в изявление от 20 септември базираният в Сейнт Луис производител на електрически стоки.

Остатъчна слабост
Все още има доза уязвимост в производствения сектор, каза Зентнър от Nomura. Новите поръчки не са помръднали от августовското си равнище, а ръстът в производството бе „подкрепен“ от придвижване на задържаните заявки.
„Някои от изпреварващите индикатори очертават проблеми и в бъдеще, посочва Зентнър. Опасността все още не е преминала.“
Юли и август „бяха много притеснителни“ за Honeywell International и в частност за звеното й Automation and Control Solutions, заяви Роджър Фрадин, президент и главен изпълнителен директор на базирания в Ню Джърси бизнес, по време на конференция, организирана от Oppenheimer миналия месец. Септември бе „много по-добър“ и „промишлените пазари се справят отлично“, добави той.
Докато производители, сред които звеното на Honeywell за продукти за безопасност, подготвят експозициите си за форума в Чикаго следващия месец, Обин от Bystronic очаква компанията му да „получи значима възвращаемост върху инвестицията си“ що се отнася до бъдещите продажби. „От наша гледна точка няма признаци за връщане към рецесия“, уверява той.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване