10/12/11 19:07
(http://www.klassa.bg/)

Брюксел реже с 6% парите за земеделие, слага 300 000 евро таван на субсидиите

За периода от 2014 до 2020 г. Брюксел ще отдели общо 435,5 млрд. евро за финансиране на Общата селскостопанска политика (ОСП), като предвижда 6% намаление на субсидиите за държавите - членки на ЕС. ОСП се запазва като политиката с най-голям бюджет, малко повече от този на Структурните фондове. През 2013 г. обаче средствата за ОСП в бюджета на ЕС са 39%, а през 2020 г. ще станат 33% от общия бюджет, тъй като инфлацията не е взета предвид. За 2014 г. и 2015 г. разходите ще са по-малко, защото в България и Румъния има национални доплащания, а след това разходите стават еднакви. Но средствата за ОСП не са задължително гарантирани и вече финансовите министри на страните членки ще поемат контрола върху агропарите. Това съобщи вчера Марио Милушев, директор в Главна дирекция „Земеделие” на ЕК, по време на едновременното представяне в 27-те страни - членки на ЕС, на стратегията за земеделие през следващия програмен период.
Най-съществените реформи предвиждат част от помощите да се обвържат с опазване на околната среда, стимулиране на младите фермери, определяне тавани за субсидиите до 300 хил. евро на година и опростяване на правилата за дребните стопани.
През 2014 г. европейските земеделски стопани ще имат достъп до задължителни и доброволни схеми. Задължителните схеми са три вида – схема за основно плащане, екологично плащане, схема за млади земеделски стопани. Доброволните са по избор на държавите членки и са за обвързано с производството подпомагане, подкрепа в районите с природни ограничения. Всички земеделски стопани ще имат достъп до система за консултации в селското стопанство.
Европейската комисия предлага ново партньорство между Европа и селскостопанските производители, за да се справим с предизвикателствата на продоволствената сигурност, устойчивото използване на природните ресурси и растежа. Следващите десетилетия ще бъдат решаващи за полагането на основите на стабилно селско стопанство, способно да устои на изменението на климата и международната конкуренция, като в същото време отговаря на очакванията на хората“, заяви Дачиан Чолош, еврокомисар за селското стопанство, в съобщение на ЕК, изпратено до БТА.
За да се използва по-пълно потенциалът на селското стопанство на ЕС, комисията предлага подпомагането на доходите на фермерите да бъде по-справедливо, по-опростено и по-целенасочено. Базисно подпомагане на доходите ще има само за действащите селски стопани. То ще намалява постепенно от 150 хил. евро и ще има таван от 300 хил. евро на стопанство и на година, като в същото време ще се взема предвид броят на създадените от стопанствата работни места. Освен това подпомагането ще се разпределя по-равностойно между селските стопани, регионите и държавите членки, съобщиха още от ЕК. За справяне с финансови кризи, изразени в нестабилност на цените, комисията предлага държавни интервенции и частно складиране за най-уязвимите от кризи звена в сектора, както и да се подпомогне създаването на застрахователни и взаимоспомагателни фондове.
Новост е предложението 100% от преките плащания да бъдат насочени към практики, позволяващи оптимално използване на природните ресурси. Такива практики са диверсификация на културите; поддържане на постоянни пасища; опазване на природните резервати и ландшафти. Предлага се удвояване на бюджета за научни изследвания и иновации в областта на селското стопанство.
За да се засили позицията на фермерите, комисията предлага подпомагане на организациите на производителите и на междупрофесионалните организации, както и създаване на преки връзки между производителите и потребителите, за да се ограничат посредниците по веригата за доставки на храни. Освен това квотите за захар, които изгубиха значението си, няма да бъдат продължени след 2015 г., се казва в съобщението на ЕК.
Специални мерки са насочени към стимулиране на агроекологичните мерки за опазването и възстановяването на екосистемите и за борба срещу изменението на климата.
Сега над две трети от фермерите са на възраст над 55 години. За да подкрепи създаването на работни места и да насърчи навлизането на младите поколения в селското стопанство, комисията предлага въвеждане на нова помощ за създаване на стопанства, достъпна за фермери на възраст под 40 години през първите пет години от техния проект. Предлагат се и серия от мерки, целящи стимулиране на икономическата активност в селските райони и насърчаване на инициативи за развитие по места. Така например ще бъде създаден "стартов комплект" в подкрепа на проекти за малки предприятия, като финансирането по тях ще достига 70 хил. евро за период от 5 години. Групите за действие на местно равнище в рамките на програмата ЛИДЕР ще бъдат подсилени. Всяка държава членка ще може сама да реши какви допълнителни субсидии да даде за фермерите, живеещи в райони с неблагоприятни природни условия. Тази помощ ще бъде добавена към останалите помощи, достъпни в рамките на политиката за развитие на селските райони. Опростяват се значително помощите за дребните селскостопански производители, като за тях ще бъде въведено плащане с фиксиран размер - от 500 до 1000 евро на стопанство и на година. Продажбата на земя от дребни фермери, прекратяващи дейността си в сферата на селското стопанство, на други селски стопани, желаещи да преструктурират фермите си, ще бъде насърчавана.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване