10/12/11 16:21
(http://www.klassa.bg/)

До края на годината оценяват Закона за устройство на територията

До края на годината ще е готова оценката за въздействие на Закона за устройство на територията (ЗУТ), каза Николай Нанков, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството, при откриването на форум „Енергийна ефективност в строителството и индустрията“. Той заяви още, че най-неотложните изменения в нормативната база са за борбата с незаконното строителство. Предвижда се с измененията да бъдат дадени повече права на кметовете при контрола на инвестиционния процес в строителството. Например за обекти от четвърта категория по сегашния закон контролната функция ще бъде в компетенциите на местната власт, обясни Нанков.
Основна част от предложенията за промени са внесени от Дирекцията за национален строителен контрол. В края на миналата седмица те бяха обсъдени с представители на строителния бранш, които трябва да дадат становище по подготвяните изменения до края на следващата седмица. Едно от предложенията са да се направи отделен закон за инвестиционното строителство, отделен от този за устройство на територията.
Проекти за 190 млн. лв. в 119 общини за подобряване на енергийната ефективност на общински и административни сгради се реализират в момента, съобщи още Нанков. Средствата се отпускат по оперативна програма „Регионално развитие“ (ОПРР). “Програмата оказва пряк ефект върху повишаване на енергийната ефективност на сградите”, коментира Нанков. По думите му има подписани договори за 380 млн. лв., които ще бъдат вложени в обновяване на образователна, социална и културна инфраструктура, с което също ще се постигне енергийна ефективност на сградите. Проектите за подобряване на градската среда също предвиждат енергийно ефективни планове, обясни зам.- министърът на регионалното ведомство.





Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване