10/12/11 17:20
(http://www.klassa.bg/)

Донка Михайлова, кандидат на Коалиция за България за кмет на град Троян: Готова съм със специални мерки в подкрепа на бизнеса

Г-жо Михайлова, чувал съм да казвате, че политикът трябва да знае къде отива и как да стигне дотам. Защо се впускате в състезание за скромния кабинет на кмета на Троян?
Троян, освен че е моят роден град, е и предизвикателство за всеки, проявяващ интерес към управлението на общинско ниво. Това е община с богата история и традиции, която сега изживява много труден период. В последните 4 години икономически активното население намаля с 3434 души. Една след друга затварят врати най-големите фирми. Но всичко това ме мотивира допълнително. Кметската работа в Троян наистина ще е предизвикателство за волята и уменията ми и аз го приемам.

Видимо проблемите с безработицата и заетостта ще са сред първите, с които евентуално ще се сблъскате?
Проблемът не е точно в безработицата. Специфичното при масовото закриване на работни места в Троян е, че освободените работници не отиват да се регистрират в Бюрото по труда, а просто напускат общината. Отиват си младите, способните, образованите.
Възнамерявам да търся решението в две посоки. Първата е чрез създаване на условия за привличане на инвестиции в общината. Троян има шансовете да се впише в свой интегриран план за градско развитие по Оперативна програма „Регионално развитие“. Идеята е с евросредства в пустеещата вече индустриална част да се изградят бизнес зони, привлекателни за работодателите. Аз и моят екип обмисляме и специални мерки за подкрепа на местния бизнес, тъй като 75 на сто от работните места са в малки фирми. Ще създадем към кмета стопански съвет за подкрепа на бизнеса, където предприемачите да поставят своите проблеми и да следят за решаването им. В диалог с бизнеса ще решаваме и за размера на местните данъци и такси, както и крайно необходимите действия за подобряване на административното обслужване.

В миналото градът имаше развита промишленост, която дърпаше местната икономика напред. Каква е ситуацията в момента и вашата рецепта за обрат?
В момента от около 1100 регистрирани безработни близо 800 са с квалификация в сферата на машиностроенето. Тези хора нямат шанс да намерят работа по специалността в общината, затова е необходимо много енергично да се създадат възможности за преквалификацията им. Намеренията ни са да актуализираме програмата за квалификация и преквалификация и да привлечем евросредства за нейното осъществяване.

В последните години българските общини сякаш трудно се вместват в бюджетите си, трупат дългове. Имате ли свои идеи за оптимизиране на общинския бюджет, за осигуряване на повече собствени приходи?
В цялата страна, но особено ярко в община Троян съотношението между собствени приходи и средствата от републиканския бюджет се влошава. В момента общината има възможност да води собствена политика, т.е. да разполага, само с 15 на сто от бюджета си. Останалите 85 на сто предварително са ясни – това са пари за заплати, за издръжка на администрацията, на училища и детски градини. За изтичащия мандат приходите от разпореждане с общинско имущество са намалели 6 пъти.
Според мен е наложително да се подобри ефективността при управление на приходите. Възнамерявам да засиля и контрола по събираемостта им.
Трябва да се наложи политика на прозрачност и граждански контрол при харченето на общинския бюджет. Това ще повиши и доверието на гражданите към местната власт.

Представители на различни партии, в това число и на БСП, изразяват опасения за честността на предстоящите избори. Имате ли такива тревоги за изборите в Троян?
При всяка моя среща с избиратели хората изразяват тревогата си от възможни нарушения на изборния процес. В Троян в месеците преди изборите са регистрирани с настоящ адрес близо 700 души. Ние отправихме сигнали към прокуратурата за проверка на законосъобразността на тези регистрации. Ще обърнем внимание и на международните наблюдатели.
Искам да призова всички институции в страната да бъдат особено внимателни в това отношение.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване