10/12/11 18:35
(http://www.klassa.bg/)

ЕК обеща на Сърбия статут на кандидат за ЕС, но без дата

Европейската комисия препоръча Сърбия да получи статут на кандидат за ЕС и обеща преговорите да започнат веднага след като балканската държава постигне "по-нататъшен прогрес" в отношенията си с Косово, съобщи "Блумбърг". Това се казва в доклада на Брюксел по повод оценката за готовността на балканските страни да станат членове на съюза.
"На базата на напредъка при провеждането на реформи, сътрудничеството с трибунала в Хага и мира в региона предлагам Сърбия да придобие статут на кандидат, с условието страната да продължи диалога с Косово и да приложи досега постигнатите споразумения", заяви комисарят по разширяването на ЕС Щефан Фюле в белгийската столица. Той допълни, че ЕК предлага преговорите за присъединяването да започнат, когато Белград постигне напредък при изпълняване на ключовите критерии, какъвто е нормализацията на отношенията с Косово.
Черна гора (кандидатствала за влизане в ЕС през 2008 г.) е готова да започне преговори и ще получи дата за началото им, а Хърватия трябва да се присъедини към ЕС на 1 юли 2013 г. Фюле заяви, че Македония е постигнала малък напредък, отбеляза македонският "Дневник". Фюле потвърди препоръката за старт на предприсъединителните преговори със Скопие, но каза, че спорът за името с Гърция е ключов за тяхното започване.
Босна и Херцеговина е осъществила доста ограничен напредък в реформите и постигането на европейските стандарти, се казва в доклада. Според ЕК в страната няма политическа воля за реформи, а институциите са слаби, без достатъчно средства и хора.
В документа се посочва, че разговорите с Турция са в застой, и ЕК е "загрижена" за неотдавнашното напрежение между страната и Кипър, който е член на ЕС, подчерта "Уолстрийт джърнъл".
Препоръките трябва да бъдат одобрени от лидерите на 27-те членки на ЕС през декември.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване