10/12/11 16:25
(http://www.klassa.bg/)

Строителството в ЕС започва да се съживява

Клиентите се увеличават, но се забавят плащанията, твърдят от бранша
Строителството в Европа бележи ръст през юли, след като през юни регистрира най-големия спад за полугодието, сочат данни на Евростат. За целия Европейски съюз е отчетено повишение от 0.3% спрямо юни. Това се дължи на раздвижването на строителството в Германия, където то е нараснало с 3.2% на месечна база заради по-големите инвестиции в търговски обекти, както и на строителството на домове. За България обаче Евростат отчита спад с 0.9 %. Отрицателен е ръстът в сектора и за повечето страни от ЕС. Във Франция строителството се е свило с 0.1%, като спадът там е за трети пореден месец. Най-голям ръст е отчетен в Полша, Румъния и Испания. С най-много пък се е понижила активността на строителите в Словения, България и Португалия.
Влошаването на икономиката води до спад в инвестициите и съответно до строежа на по-малко търговски сгради. В същото време безработицата е висока, което понижава покупателната способност и доверието на потребителите и съответно търсенето на жилища, анализират от Евростат.

По-малко поръчки, по-големи забавяния
Поръчките и дейността като цяло продължават да се понижават, сочи допитване до строители, проведено от Европейската комисия през август. Овен това от бранша отчитат през септември, че се увеличава броят на клиентите със закъснения в плащането. Основните фактори, които затрудняват дейността в отрасъла, са несигурната икономическа среда, финансовите проблеми и недостатъчното търсене. През първото полугодието общият спад в сектора е 8.3 % спрямо същия период на миналата година. Ако сравним произведената продукция с нивата от пиковата 2008 г., сега производството е с 50% по-малко. С рекордни минусови показатели е сградното строителство, което е намаляло с 58 %. Значително по- малки са отрицателните резултати при инженерното строителство -7.5 % .
През първите 6 месеца на годината издадените разрешителни за строеж са се увеличили 2.8% спрямо периода януари- юни 2010 г. Но сравнено с новата от 2008 г. това е спад с 40%. Строителството потъна най-дълбоко през 2009 г., спадът продължи и миналата година, а тенденцията се запази и през 2011 година. Статистиката сочи, че на годишна база намалението е 5.6%.
Намаление на продукцията, произведена през първото полугодие на 2011 г. с -8.4 % от отрасъла, в сравнение с полугодието на миналата година.
Бизнес климатът в строителството се понижава с 1.4 пункта през септември. Основната причина е в промяната на очакванията на строителните предприемачи за състоянието на предприятията. От нагласа за по-добро развитие през следващите 6 месеца сега те са запазване на същото бизнес ниво. Подобни по-резервирани очаквания се наблюдават и по отношение на строителната активност. Оценките за настоящата активност на строителните предприятия тенденцията е, макар и с известни колебания, за трайно покачване. Според анализаторите започва да намалява силата на отрицателното им въздействие в сравнение с предходния месец. През следващите три месеца не се очаква увеличение на цените в сектора на строителството.


Пътят към ръста в сектора у нас е все още в ремонт
По предварителните данни на Националния статистически институт през първите шест месеца на 2011 г. общият спад в строителството е 43.4 % спрямо същия период на миналата година. При сградите намалението е с 58, 2%, а при инженерното строителство– 7,5 %. Статистиката сочи, че произведената продукция е на стойност 4.941 млрд. лв., като за първите 6 месеца на 2010 година сумата беше 5.394 млрд. лв. НСИ отчита повишаване на броя сгради, въведени в експлоатация за периода януари – юни 2011 година. Според данните на института за тези месеци 1343 сгради са започнали да работят, за същото време на миналата година са били 1171, което е увеличение с 14,7 %. При жилищните кооперации тенденцията за изминалото полугодие на 2011 година е отрицателна. Броят на влезлите в експлоатация жилища е 6606, което е със 17.6 на сто по-малко спрямо 6-месечието на 2010 година. Издадените разрешителни за строеж на нови сгради от януари до юни 2011 г. са 4703, сочи статистиката на НСИ. Пожелалите да строят жилища са с 1232 по-малко, което с спад с 18,3% спрямо същия период на миналата година. При административните сгради спадът е с 2,8 на сто. Другите сгради бележат увеличение с 14,9%, това е и единствената категория с положителен тренд.
Съживяване в строителството и икономиката ще има, когато се върнат инвестициите. Но преди това се очаква повторно свиване в потреблението, сочат експертите. В момента еврофондовете остават един основен източник на ресурс за развитие на строителния бранш. Досега страната успява да извлече само част от ползата им поради редица затруднения, сред които са тежките процедури, изискващи голям обем от документация при кандидатстването и отчитането на европейските проекти, и забавянето на плащанията по проекти. Според бранша препятствие остава необходимостта да се осигури финансов ресурс за целите на проект. Неясни указания от администрацията и спорни текстове с възможности за различни тълкувания също пречат за бързото и ефективното усвояване на парите от ЕС.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване