10/12/11 16:48
(http://www.klassa.bg/)

Фейсбук промени нагласите на маркетолозите на макро ниво

Компании в развлекателния бизнес и секторите на храните и напитките се насочват все повече към Facebook, като пласират все повече реклами в социалната мрежа. Според рекламистите тя се утвърждава все повече като инструмент за комуникация на марката.
Обемът на рекламните импресии, закупени от компаниите в тези сектори, както и от фирми в браншовете козметика, автомобилостроене и игри, нараства със 117% през третото тримесечие на 2011 г. спрямо предходното, констатира доклад, изготвен от TBG – рисърч компания, специализирана в дигиталния маркетинг и социалните медии.
"Ние виждаме рекламодатели от известни марки като „Кока- Кола“ и Heineken да пренасочват големи части от техните рекламни бюджети именно за дейности, обезпечаващи общуването с големи масиви от потребители, които са съсредоточени именно във Facebook. Обяснението на значимостта именно на онлайн търговската комуникация се крие във факта, че потребителите в социалната мрежа се намират в по-отпуснато състояние на ума и психиката си, което ги прави в голяма степен по-възприемчиви към рекламната комуникация“, счита Саймън Менсън, главен изпълнителен директор на TBG.
Докладът, основан на анализ на 255 млрд. рекламни импресии на 216 клиенти, констатира, че рекламните инвестиции за дисплейната реклама във Facebook са се увеличили с 33,6 на сто през тримесечието, което приключва през септември, в сравнение със същия период на миналата година. Цената е нараснала със 7.1 на сто спрямо предходното тримесечие.
Междувременно цената на кликване, при която рекламодателите плащат само когато Facebook потребител “щракне“ върху рекламата, нараства със 7.3 на сто през третото тримесечие на 2011 г. в сравнение с 2010 г., но отчита спад с 10,8% през третото тримесечие на 2011 г. спрямо второто на същата година.
"Facebook успява да реализира повече пари за 1000 импресии, но рекламодателите плащат по-малко за клик", подчерта г-н Саймън Менсън, главен изпълнителен директор на TBG.
"На макро ниво вече е съвсем ясно видима промяната на нагласите на маркетолозите по отношение на Facebook", посочи Сид Шах, старши директор за бизнес анализ на Efficient Frontier. "Facebook взима по-значителната част от годишните маркетингови планови бюджети на марките. Това ще се запази като тенденция."
От Efficient Frontier твърдят, че големите рекламодатели в социалните медии са увеличили общите разходи за реклама във Facebook с 25 на сто през третото тримесечие в сравнение с второто.
Марките стават все по-добри в насочването на рекламите си към своите стратегически таргет групи благодарение на новите продукти за реклама, които Facebook стартира през последните месеци, и което се дължи до голяма степен и на подобряване на базата данни, която дава информация и за демографските показатели, и за интересите на потребителите. Очакванията на маркетинговите експерти са, че тези данни ще се разрастват като обем и детайли, доколкото Facebook продължава да събира информация за своите „юзъри“ чрез новите най-разнообразни приложения, които позволяват на потребителите да публикуват информация за това какви филми и телевизионни предавания гледат, какви книги четат. Както и какви храни и вина консумират.
Подразделението на Microsoft, което отговаря за рекламните услуги, направи проучване сред маркетолозите в социалните медии в шест страни от цял свят. Резултатите от него показаха, че 74% от тях смятат, че е много важно отделният продукт или марка да присъстват във Facebook , а 57% са на мнение, че за успеха на търговската комуникация е необходимо само да бъде поместена реклама там.
Присъствието в Twitter също носи голям престиж и успеваемост, което признават и 47% от анкетираните маркетинг специалисти, като съответно 42% посочват важността на публикуването на реклама именно в Twittwer.
От общия брой на запитаните рекламни специалисти 72% потвърждават , че измерването на възвращаемостта на инвестициите именно в социалните медии е твърде трудно, което често се цитира като проблем на социалните медии като цяло.
Погледът към социалните медийни бюджети дава по-добра представа как общността на рекламистите са ангажирани онлайн.
Маркетинг експертите съобщават, че 48% от бюджетите се използват за привличане на нови членове на страниците на отделните продукти или марки, 28% са фокусирани върху социални сайтове като Facebook или Twitter и 20% са извън тези цели в запазването на вече съществуващи фен бази.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване