10/12/11 17:56
(http://www.klassa.bg/)

Цецка Цачева се обяви за посредник между БАН и депутатите

Потвърждавам готовността си да бъда посредник и гарант между Българската академия на науките и Народното събрание, между всички парламентаристи, за да вървим всички ние заедно за по-доброто настояще и бъдеще на България. Това заяви вчера председателят на парламента Цецка Цачева на тържество по повод 142 години от създаването на Българската академия на науките (БАН). Думите й бяха посрещнати с овации от събралите се представители на академията. Председателят на парламента беше категорична, че всички депутати искат дейците на науката и културата да имат достойно място в съвременното общество, но то да бъде равностойно на онова, което те са дали на това обществото.
Според Цачева годишнината е повод учените да подходят самокритично и отговорно да се обменят мнения, оценки и идеи за състоянието и перспективите пред науката, за проблемите на нейното развитие.
„Успешното развитие на страната ни е немислимо без гарантиране на модерна и качествена българска наука. Несъмнено нейните приоритети следва да бъдат и в синхрон с европейската стратегия за наука и иновация“, добави тя. Председателят на Народното събрание призова младите учени да се върнат в България, за да дадат и те своя принос. Според нея целите пред академията и страната ни са постижими след приетия с консенсус нов Закон за БАН.
„В своята дълголетна история, независимо от превратностите на времето, академията винаги е била висок образец на всеотдайна дейност за благото на България, на търсения в областта на науката, на силен международен авторитет, който с право е завоювала и който с гордост трябва да признаем, че тя има“, подчерта Цачева.
В словото си председателят на БАН акад. Никола Съботинов насочи присъстващите към сегашното състояние на науката в България. Той отново припомни сериозните финансови затруднения, които стоят пред академията. Според него, въпреки че никога не се е отклонявала от завета на основателите си – да бъде стълб на българското общество, символ на държавността и люлка за науката, академията продължава да е с намален бюджет.
Акад. Съботинов обясни, че няма яснота дали и в новата макрорамка ще се намерят повече пари за науката в академията, въпреки че отчетът на БАН бе приет единодушно от всички народни представители. Той беше категоричен, че до момента няма държавна поръчка, която академията да не е изпълнила.
„Обновихме и оптимизирахме научния състав, като всяка стъпка от нашите действия беше предварително обявена пред Народното събрание и Министерския съвет, явяващи се принципали на нашата институция. Вместо коментар, препоръка или финансиране ние получихме поредния орязан бюджет – още на 13 октомври нашите млади колеги нарекоха бюджет 2011 „бюджет на невежеството“, припомни акад. Съботинов. Дали това ще се случи и с бюджет 2012, предстои да разберем на 31 октомври, когато ще бъде внесен в парламента, добави той.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване