10/13/11 17:50
(http://www.klassa.bg/)

ЕП за втори път ни подкрепи за Шенген

Държавите - членки на ЕС, трябва да вземат решение за влизането на България и Румъния в Шенген само на основа на съществуващите критерии, а не да дават превес на националния популизъм. Това се казва във втората резолюция на Европейския парламент за разширяването на Шенгенското пространство, приета с голямо мнозинство вчера в Брюксел. Както и първата, и тя има препоръчителен характер. Депутатите призоваха Европейския съвет да предприеме необходимите мерки, за да даде възможност на двете страни да станат част от Шенген.
След решението на Холандия и Финландия от 22 септември да блокират България и Румъния ЕП взе вчера решение да изрази отново подкрепата си за двете страни за приемането им в Шенген. Първата резолюция бе гласувана с голямо мнозинство през юни тази година.
Председателят на Европейския парламент Йежи Бузек вчера заяви: "България и Румъния заслужават да бъдат в Шенгенското пространство. Те изпълняват всички необходими критерии. Техните граници са сигурни. Аз призовавам всички държави членки да вземат решение за разширяване на Шенгенското пространство единствено въз основа на достиженията на Шенгенското право и процедури. България и Румъния трябва да могат да разчитат на солидарност и справедливост от страна на техните партньори в ЕС."
Членовете на ЕП считат, че не могат да бъдат налагани допълнителни критерии на двете страни, като призовават държавите от ЕС да спазват ангажиментите си и "да не дават превес на националния популизъм".
В резолюцията се подчертава още, че "двете страни изцяло са преформулирали и реорганизирали своите системи за интегрирано управление на границите, като са инвестирали значителни средства в своите правоприлагащи органи ...и видимо са укрепили институционалната и правната си рамка", се подчертава още в резолюцията.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване