10/13/11 18:12
(http://www.klassa.bg/)

ЕС ще продължи преговорите за асоцииране на Украйна

Европейските институции ще продължат преговорите за подписване на търговски договори и пакт за асоцииране на Украйна към ЕС въпреки осъдителната присъда срещу бившия премиер на страната Юлия Тимошенко, съобщи "ИЮ Обзървър".
Шефът на европейската дипломация Катрин Аштън произнесе реч в Брюксел в сряда, заявявайки: "Вярвам, че предложението за завършване на преговорите за асоцииране е все още "на масата". Аштън смята още, че Европа не трябва да се отказва от техническите преговори, а да продължи с целта си до подписване на документ, който да уточни "какво е възможно и какво може да бъде загубено". Тя добави, че президентът на Украйна Виктор Янукович има шанс на 18 октомври да поправи част от стореното, като подпише законопроект, който декриминализира обвиненията срещу Тимошенко преди планираната си визита в Брюксел на 20 октомври.
Европейски дипломат отбеляза по-рано, че посещението на 20 октомври може да бъде отменено, ако не бъдат предприети никакви мерки. Естонският президент Хендрик Илвес например наказа Киев, като отмени срещата си с украинския външен министър в Талин.
Висши европейски чиновници изразиха своя гняв във вторник, когато съдът даде на Тимошенко 7 години затвор за "превишаване на права" като премиер при подписване на газова сделка с Русия през 2009 г.
Дори ако Тимошенко бъде освободена, лагерът на Янукович предвижда втора вълна от атаки, целящи да глобят с 405 милиона долара бившата й компания United Energy Systems of Ukraine, която по непотвърдени данни дължи парите на руското Министерство на отбраната отпреди 14 години. Това предположение на „ИЮ Обзървър“ стана факт по-късно вчера, когато Службата за сигурност на Украйна възбуди срещу Тимошенко ново углавно дело за разхищение на държавни средства в особено големи размери, съобщи РИА „Новости“.
Депутат, подкрепящ Тимошенко и пожелал анонимност, твърди, че генералният прокурор по делото Ренат Кузмин е посетил бившия партньор на Тимошенко и премиер Павло Лазаренко в САЩ, където той излежава присъда за пране на пари, за да изрови "мръсното бельо". Украинските власти също така арестуваха миналия месец Изабела Кириченко - съпруга на бившия сътрудник на Тимошенко Петро Кириченко, за да го изнудят да предаде компрометиращи материали за бившия премиер.
Ако Янукович декриминализира обвиненията срещу Тимошенко, като й наложи солидни глоби, той вероятно ще успее да запази "хем вълкът сит, хем агнето цяло". Резултатът може да бъде и парафиране на пакта за асоцииране към ЕС през декември, и финансово наказание за Тимошенко, коментира изданието. Това може да даде на Янукович също претекст да оспори скъпия договор за доставка на газ от Русия от 2009 г. в Стокхолмския арбитражен съд.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване