10/13/11 17:41
(http://www.klassa.bg/)

Железниците спират 182 влака

Спирането на 182 влака бе обсъждано вчера на поредната среща между представители на правителството, синдикатите и компанията, посветена на спасяването на БДЖ. Реално тя не доведе до някаква развръзка на преговорите, които започнаха преди десетина дни. Все пак стана ясно, че ръководството на железниците е склонило да събира членския внос от името на профсъюзите, но срещу заплащане. Синдикалните организации са съгласни да се подпише действалият доскоро колективен трудов договор в железниците и са се отказали от допълнителните си искания. Въпреки това преговорите по текстовете на договора продължават.
Появи се обаче нов повод за конфликт - намеренията на компанията да спре 182 влака по губещи линии. Още миналата седмица от синдикатите обявиха, че превозвачът иска да закрие 200 влака, а от ръководството на компанията отговориха, че окончателният списък не е готов. Сега той вече е на масата на преговорите и включва композиции от София до Бургас, от Кулата до София, между столицата и Благоевград, Перник – София. От спирането на влаковете щели да се спестят 25-26 млн. лв. на година, не е ясно дали това ще доведе до съкращения на персонала. Възможно е и списъкът с композициите за закриване да се промени, тъй като тепърва ще се събират мнения от общините и агенция "Автомобилна администрация" дали по маршрутите има алтернативен транспорт.
Тези икономии няма да спасят железниците, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров след срещата. Шефът на БДЖ Владимир Владимиров обаче е на мнение, че така ще бъдат спестени около 100 млн. лв. през следващите години. Това са пари на българските данъкоплатци и ако не бъдат спестени, трябва да бъдат компенсирани от бюджетните субсидии. С оптимизиране на графиците и дейностите, с продажбата на скрап ще увеличим приходите и намалим разходите и ще можем да погасим част от натрупаните заеми, каза още Владимиров. Той припомни, че това е условието на Дянков, за да бъде изтеглен държавният заем за БДЖ от 480 млн. лв. от Световната банка. Освен това, ако превозвачът погасява сам част от старите си кредити, новият ще може да се ползва и за инвестиции.
Финансовият министър вероятно ще има последната дума и по друг от проблемите на БДЖ – запазването на мотрисите „Сименс Дезиро“. Наскоро изпълнителният директор на компанията Йордан Недев обяви, че германската банка KfW търси купувач за влаковете "Сименс Дезиро", които БДЖ купи с отпуснат от нея заем. Причината е, че БДЖ не погасява задълженията си по кредита. Част от риска по него пък е поета от германското правителство. Дянков ще говори с германския си колега Волфганг Шойбле по темата, каза транспортният министър Ивайло Московски. След това изненадващо заяви, че темата за електрическите мотриси "не е актуална", тъй като в момента банката не си ги искала.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване