10/13/11 19:22
(http://www.klassa.bg/)

Зимните курорти посрещат сезона в несигурност

Зимните ни курорти посрещат сезон 2011/2012 г. в несигурност, показа проучване на „Класа“ сред концесионери и хотелиери. Руският пазар е изключително лабилен. Преди ранните записвания бяха за почивка през февруари и март, сега основните са за Нова година, каза за „Класа“ Илияна Щерева, член на УС на туристическа асоциация „Банско“. Зимният сезон ще е тест дали руските туристи са ни простили за скандала около „Алма тур", допълни и Благой Рагин, председател на Българската хотелска и ресторантьорска асоциация, цитиран от „Дарик“. От друга страна, съществува вероятността заради проблемите в Гърция границата ни с южната ни съседка отново да бъде затворена, което ще повлияе отрицателно на сезона.
Освен това почти масова е тенденцията туроператорите да не плащат предварително, обясниха хотелиери. Те дават първите аванси едва когато са сигурни колко туристи ще дойдат, непосредствено преди настаняването на гостите. От своя страна много хотелиери не приемат разсрочено плащане на туроператорите, каквато беше практиката преди това. „Алма тур“ има задължения и към хотелите в зимните ни курорти, които най-често са от 3000 до 50 000 евро. Но такива закъснели плащания са масова практика в бранша. Цените в договорите с туроператорите не са се изменили и тази година.
Инвестициите преди сезона в курортите не са много. Концесионерите наблягат на поддръжката на съществуващите съоръжения. Тази година в Банско не предвиждат нови вложения, миналата година на местността Бъндеришка поляна четириседалковият лифт беше сменен със шестседалков, влековете в местността Плато пък са били сменени с 4- седалков лифт, отбелязаха от „Юлен“. В Пампорово също няма да има по-мащабни инвестиции.
Концесионерите още не са обявили нито кога ще стартира сезонът, нито какви ще бъдат цените на лифт картите. Хотелиерите се надяват тази година стопаните на съоръженията да са по-гъвкави. В Банско например картите не се предлагат като част от пакета за почивката, което е практика в други страни, посочват хотелиери.
Промоции, отстъпки и допълнителни услуги
Очаква се сезонът да бъде добър и да постигнем до 10% ръст на туристите. Към момента записванията на туристи от британския пазар, традиционно силен за Боровец, са на нивото от миналата година, каза Ани Кемилева, маркетинг директор на концесионера и собственик на хотел „Рила“. Английските туроператори предвиждат 5% ръст. Според предоставените данни от фирми, работещи на руския и балканския пазар, записванията за зимния сезон се движат с нарастващи темпове и се очаква увеличение на посещаемостта с 10%. Една от причините за това е изпълнението на по-голям брой чартърни полети, като вече съществува и директна линия от Екатеринбург. Очакваме да продьлжи активността и на новите пазари в Централна Европа и Турция, смятат хотелиерите.
Банско ще е домакин на по два старта от Световната купа по ски за мъжете и жените през февруари, припомни Ирина Никулчина, председател на туристическа асоциация „Банско“. В Пампорово пък ще се състоят четири международни турнира, които започват още от януари (държавно първенство FIS по сноуборд, купа „Пампорово“ FIS, купа „Мастерс Пампорово“ FIS). В средата на февруари ще се проведе Европейска купа FIS слалом за мъже.
Цените на офертите за ранни записвания са средно 15-20% по-ниски. Има специални пакети за по-дълъг престой. Предлагат се бонуси: плащате 5 нощувки, оставате 7, плащате осем, оставате 11 нощувки. В криза очакваме и българските туристи да предпочетат нашите курорти, коментираха хотелиери в Банско. Средната цена е около 50 лева за полупансион.
Нощно каране и алкохол
В Пампорово отново ще предлагат оферти „ол инклузив“, което стана запазена марка на курорта. Един от пакетите – flexy, струва 109 лева, като включва лифт карта и карта за нощно каране, „ол инклузив“ офертата е и с две междинни хранения плюс напитки - безалкохолни и български алкохолни напитки. Този пакет е актуален до 25 декември и след 3 януари. Без лифт карата пакетът излиза 86 лева. За Нова година хотелите предлагат други промоции. За българите са актуални оферти за дълъг престой от 27 до 8 януари, с безплатно настаняване за деца до 12 г. и с безплатна ски карта, екипировка и училище за тях, обясни Татяна Дренкова, маркетинг мениджър на концесионера и собственик на хотелите „Перелик“ и „Орловец“ „Пампорово“ АД.
В Боровец планират нови предложения за времето, прекарвано извън пистите - посещение на българско село, разходка с шейна с конски впряг, които все още се планират, посочиха от „Бороспорт“ и собственик на хотел „Рила“. Записванията за Нова година вървят много добре. Пакетите са на почти същите цени. Хотели в Боровец предлагат повече забавления - целодневно гледане на децата в деня на Нова година, изпълнители и групи ще забавляват гостите. Те могат да използват и услугите в СПА центъра, посочи управителят на хотел „Ястребец“ Калоян Спасов. Над 65% са българските клиенти, очаква се ръст и на руския пазар.



Лятото отмина:
- Банско - добра заетост, но слаби приходи
- Пампорово - малко работещи хотели
- Боровец - с маунтинбайк парк



Лятото отмина в Банско със силна заетост, но със слаби приходи, обясниха хотелиери от Банско. Цените бяха поне наполовина по-ниски. Сайтовете за групово пазаруване вкараха хотелите в нелоялна конкуренция помежду си, признаха от бранша. В Пампорово беше най-слабият летен сезон от години насам, въпреки че винаги е бил посещаван много и през летните месеци. Оттам посочиха, че разработват летни програми за следващия сезон, за да върнат загубените клиенти. Резултатите от изминалия летен сезон в Боровец надминаха очакванията, обявиха от „Бороспорт“. Туристите можеха да се възползват от условията на маунтийнбайк парк с ново фамилно трасе, джип сафари, въжена градина. За най-малките гости има и детски клуб. Оттам посочват 50% по-високи резултати от миналогодишните. Курортът ще завърши годината със средно 7% ръст на туристите.
Годината е успешна за българския туризъм независимо от няколкото инцидента, които се случиха през летния сезон, коментира заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов на откриването на VIII Международно туристическо изложение "Планините на България" в Смолян. Около 4 милиона туристи са посетили България за първите осем месеца на годината, което е ръст от 5%, допълни Маринов. Приходите в туризма за този период са 1,9 млрд. евро, като увеличението е 5,6%.
От 18 октомври започва кампания за реклама на българския туризъм на пазар Великобритания, каза още Маринов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване