10/13/11 16:02
(http://www.klassa.bg/)

МВФ: Азиатският ръст е помрачен от несигурността в Европа и САЩ

Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за икономическия растеж на Азия заради финансовите турбуленции в Европа и евентуалното икономическо забавяне в САЩ, предаде Асошиейтед прес. За тази година от фонда залагат растеж от 6,3% тази година и 6,7% догодина – при прогнозата си от април оценките клоняха към 7%.
"Европа и САЩ все още представляват над една трета от търговията в Азия, затова каквито и да било несигурности в развитите икономики ще се отразят значително на Азия", посочи помощник-директорът в МВФ за Азиатско-Тихоокеанския регион Ануп Сингх.
"Въпреки че вътрешното търсене остава голямо, не можем да приемем, че Азия ще остане незасегната от рисковете, ако те се превърнат във факт в останалата част на света", смята експертът. В много от азиатските страни инфлацията все още е висока, но в доклада се посочва, че очакванията са за спад на потребителските цени.
При най-голямата азиатска икономика – Китай, икономическият растеж остава почти непроменен през второто тримесечие на тази година спрямо първото – 9,8% спрямо 9,9%. Феноменална обаче е разликата при Сингапур – растеж на икономиката от над 25% през първото тримесечие и свиване от над 5% през второто. Като цяло повечето азиатски икономики имат по-силно първо тримесечие, отколкото второ. При Япония обаче през второто тримесечие свиването намалява, а Австралия бележи ръст от почти 5% след свиване от около 3% през първото тримесечие.
Както показа и кризата от 2008 г. Азия остава зависима от флуктуациите в търсенето извън региона. Затова е необходимо преориентация на фискалните разходи към инфраструктурата и към социалната сфера.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване