10/13/11 17:48
(http://www.klassa.bg/)

Парламентаристи се спречкаха заради България и Румъния

Преди приемането на новата резолюция за разширяването на Шенген с България и Румъния в сряда вечерта в ЕП се проведоха разгорещени дебати, които продължиха два часа, съобщи електронното издание “Вести”. Сред депутатите преобладаваше мнението, че отлагането на приемането на двете страни в зоната е проява на двойни стандарти и нарушение на правила, които ЕС сам е определил.
Сред най-силните критични мнения бе това на евродепутата от Италия Мара Бицото, която заяви, че в момента България и Румъния не са в състояние да осигурят ефективен граничен контрол. Тя подчерта, че това не е популистка пропаганда, а проблем на сигурността, защото с приемането им на европейската граница ще застане организираната престъпност. Датски евродепутат пък посочи, че щом румънските митничари получават 300 евро заплата, те биха могли за неколкостотин евро да “продадат всичко”. Унгарски евродепутат предложи България и Румъния направо да бъдат отделени от процеса на приемане.
Холандският евродепутат Джудит Саргентини обаче призова правителствата на Холандия и Финландия, които преди месец блокираха разширяването на Шенген, да не се водят от вътрешнополитически съображения и да не вървят по пътя на конфронтацията. Тя бе подкрепена от няколко евродепутати, които отбелязаха, че цялото Шенгенско пространство има проблеми с организираната престъпност и сигурността, и подобни критики не може да бъдат насочени само срещу две страни.
Според тях ходовете на Финландия и Холандия подкопават доверието в ЕС, а институциите на общността носят отговорност за взиманите решения. Тези депутати подчертаха, че не бива да се допуска България и Румъния да се превръщат в опасен прецедент.
От името на полското председателство на ЕС бе заявено, че изготвеното и предложено компромисно решение за отварянето първо на въздушните и морските, а след това и на сухопътните граници на България и Румъния, не е постигнало необходимата пълна подкрепа в Европейския съвет.
Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом заяви, че ЕК подкрепя усилията на полското председателство за постигане на резултат. Тя изтъкна аргумента, че едва ли има страна в ЕС без корупция.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване