10/13/11 18:51
(http://www.klassa.bg/)

Трябваше ли проблемът къде да е резервът на НЗОК да стига до КС?

БСП се готви да атакува в Конституционния съд решението за резерва на НЗОК, който бе прибран от правителството. Това заяви вчера на среща с работещи в МБАЛ „Д-р Добри Беров”-Нови пазар председателят на БСП Сергей Станишев. Той допълни, че освен че този целеви резерв се пренасочва за други нужди, в момента всеки месец се вземат десетки милиони от НЗОК, които се насочват към Министерството на здравеопазването.
Извън предизборните спорове на политиците е факт, че темата за реформата в здравеопазването буквално стана опасна за здравето на пациентите. Досега резултатът от хилядите експерименти, които се правят в нея, е, че няма особен резултат. Или че там, където се вижда, той не е добър – било за пациентите, било за самата система, която все по-трудно функционира, а работещите в нея периодично стачкуват.
На фона на недостига на средства за общинските болници и заплахата, че те ще бъдат закрити, на фона на недостига на специалисти заради ниското заплащане се пита кому е необходимо да се създават допълнителни проблеми като този с резерва на НЗОК. Ако е противоконституционно той да бъде разпределян за други цели, защо се прави? Вероятният отговор – така се запълват временно дупки, не е достатъчен, защото с тези действия се нагнетява излишно напрежение в сектора, който и без това е достатъчно напрегнат поради неособено сполучливите до момента реформи.
За да не случват взривове, рецептата е проста - правилата да станат задължителни за всички, включително и за институциите. Когато те се спазват, ще има повече доверие в държавата. И разумните реформи ще се правят по-спокойно и в интерес на гражданите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване