10/13/11 08:03
(http://radiomilena.com/)

Хората са произлезли от звяр с „шесто чувство“

Хомо сапиенсът е произлязъл от животно, което е притежавало „шесто чувство“, установиха американски учени, цитира actualno.com
В човешкото най-ранно родословно дърво сме имали предтечи, които са бродели из морета и океани преди 500 милиона години. Те са били снабдени с електросензори, способни да доловят и най-слабите електрически полета във водата.
Учени от университетите в Кембридж и Корнел са на мнение, че не само хората, но и други 65 000 вида гръбначни са произлезли от същия този праисторически звяр. До тези изводи изследователите стигнали след изнурителен 25-годишен труд.
Според ръководителя на проучването Уили Бимис от университета Корнел преди стотици милиони години се получило голямо разделение в еволюционното дърво на гръбначните и по-специално в това на рибите. Те се разделили на два вида – на лъчеперките и на ръкоперките. Именно последните излезли на сушата и дали началото на земните гръбначни.
Някои от тях, като мексиканските саламандри, и до ден днешен не са загубили своята електрочувствителност.
Но в еволюционния процес влечугите, птиците и млекопитаещите изгубили своите електкрически сензори, тъй като вече не им били нужни на сушата.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване