10/13/11 16:06
(http://www.klassa.bg/)

Частните кредитори може да отпишат между 30 и 50% от гръцкия дълг

Страните от еврозоната ще поискат от банките да поемат по-големи загуби – около 50% върху закупените от тях гръцки дългове, съобщи Ройтерс. Това е част от мащабен спасителен план срещу дефолт на Атина и спиране на дълговата криза, заплашила световната икономика. Той бе обещан след срещата на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози в края на миналата седмица. Той трябва да бъде окончателно готов до 23 октомври, когато е срещата на върха на европейсктие лидери. Четирима официални представители на страни от валутния съюз са потвърдили пред „Ройтерс“, че „подстригването“ на гръцкия дълг ще бъде между 30 и 50%. Това е много над договорените 21% в края на юли. Оттогава обаче гръцката икономика затъна в още по-дълбока рецесия, засилвайки страховете, че страната може да фалира и форсирайки евролидерите да вземат по-радикални мерки.
Банките, които притежават гръцки дълг, най-вероятно ще понесат по-тежки загуби от вече договорените, предупреди вчера френското министерство на финансите, цитирано от АФП.
Според Франция най-вероятно банките ще бъдат принудени да опростят повече от 21% от гръцкия дълг каквото беше предложението, съгласувано през месец юли. Властите в Париж предлагат ЕС да създаде механизъм, който да позволи на финансовите институции със затруднения да поискат помощ, но да не се променя статутът на Европейския фонд за финансова стабилност. По-рано се появи информация, че Франция иска фондът да бъде променен, за да може да оказва подкрепа и на банките.



ЕС иска Атина да намали минималните заплати


Минималната заплата в Гърция е по-висока от тази в страните от ЕС със същия стандарт на живот. Това заяви представителят на ЕК Матиас Морс, който е начело на тройката международни кредитори на Атина (ЕС, ЕЦБ и МВФ), цитиран от АФП. „Икономическото положение в Гърция е по-лошо от това в останалите страни - членки на ЕС, а минималната заплата е по-висока в сравнение с държавите със същото икономическо ниво. Социалните партньори трябва да обмислят дали това не е пречка за създаването на работни места”, посочи той пред гръцки вестник. В момента минималната заплата в южната ни съседка е 750 евро и е по-висока от минималното възнаграждение в Испания, Португалия и Полша, както и от заплатите в страните - членки на ЕС, от Югоизточна Европа. Същевременно безработицата е над 16%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване