10/14/11 04:43
(http://radiomilena.com/)

Предизборни размисли

Поморие през всички времена и епохи е бил винаги един динамично развиващ се и проспериращ град. Причината за това са както неговите забележителни природни дадености, така и неговите будни граждани и ярки личности.
През последните години новият облик на града е без съмнение свързан със строителния отрасъл и новите хора, които навлизат чрез него. Курортният туризмът се развива интензивно и е  едно от водещите направления за града. За съжаление основният курортен сезон е практически само два месеца – юли и август. Той обаче може да бъде удължен чрез така наречения “конгресен туризъм”, нещо, което се практикува на много места по света.
Ето защо през следващата 2012 година ние организираме през юни две големи международни конференции в нашия прекрасен град. Те са в две модерни интензивно развиващи се научни области на математиката и информатиката. Очакват се над 200 учени от цял свят и ако всичко мине добре, то тези конференции могат да се провеждат традиционно в Поморие. Нещо повече, те могат да послужат за начало на други конференции и семинари от други области на науката и образованието (вече има интерес за септември следващата година). Тук бих искал да благодаря и на ръководството на Софарма, което се съгласи любезно да предостави своята база с новата си и прекрасно оборудвана конферентна зала.
За съжаление има някои неща в града, които силно понижават неговия курортен рейтинг. На първо място това е т.н. “шумов тероризъм”. Практически човек не може да се разхожда по главната улица или край морето (особено вечер) без да бъде “бомбардиран” от мощните децибели на повечето заведения. Първенец в това отношение е “Старото казино”, което заглушава всичко около себе си с мощни потоци чалга. И не малко курортисти напускат преждевременно града, лишени от сън и почивка. Ето защо новият общински съвет и новият кмет трябва да обърнат специално внимание на този негативен феномен и да упражняват строг контрол (с неминуеми санкции). А за това не са нужни кой знае какви средства. Иска се само внимание от страна на градската управа. Странно е, разбира се, че собствениците на заведения не осъзнаваят своя търговски интерес и по-този начин прогонват сериозните си клиенти (но това е друга тема).
Друга невралгична точка е площадът пред сградата на общината, където пристигащите с автобусите туристи се изправят пред жалката картина на редица неугледни бараки от вече не толкова близкото ни тоталитарно минало.
Поморие има изключителния шанс да се развие и като модерен технологичен център. Основание за това дава решението на БАН да създаде в нашия град технологичен парк, в който да се развиват производството на водород, използуване на слънчевата енергия, нанотехнологии, нови производства от луга и т.н., така наречените “чисти технологии”. Идейният проект е готов и ще се търси европейско сътрудничество. При успех се очаква разкриване на 300-400 нови работни места, което ще даде и нов облик на града. За съжаление предишният общински съвет не прояви необходимата инициатива  да подкрепи този проект. Да се надяваме, че новата общинска управа ще прояви повече активност, защото много други градове проявяват подчертан интерес.
Поморие би могъл да използува по-активно и потенциалът на своите съграждани, които са постигнали определени успехи на други места, например в София или чужбина и които милеят за просперитета на родния си град. Сега е време да се поставят поблемите и нека новата общинска управа помисли и по този въпрос.

Професор дмн Николай М. Янев,
Институт по математика и информатика, БАН,
Почетен гражданин на гр. Поморие

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване