10/14/11 11:10
(http://radiomilena.com/)

Проект “Подкрепа за предприемчивите българи – компонент I“

Дирекция „Бюро по труда“ – Поморие информира за проект “Подкрепа за предприемчивите българи – компонент I“, който е част от схема „Насърчаване стартирането на проекти за развиване на самостоятелна стопанска дейност – компонент I” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.
Проектът се изпълнява по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на една и съща институция.

Обща цел
Насърчаване стартирането на проекти за развиване на самостоятелна стопанска дейност и подпомагане на безработни лица с ясна идея за започване на стопанска дейност, чрез предоставянето на специализирани обучения и консултантски услуги.

Специфични цели
Подпомагане на безработни лица, които имат желание и нагласа за започване на самостоятелна стопанска дейност да развият идеите си и разработят бизнес планове.
Предоставяне на подходящо обучение за придобиване на професионална подготовка и умения за стартиране и управление на собствен бизнес.Създаване на условия за постигане на устойчива заетост на лицата чрез самонаемане и възможност за разкриване на нови работни места в новосъздадени бизнеси.
Целева група
Регистрираните в ДБТ безработни лица със средно и по-високо образование, в т.ч. безработни младежи и други, които искат да стартират собствен бизнес и разработят бизнес план и/ или маркетингова стратегия, с изключение на дълготрайно безработните, обект на социално подпомагане.
Предоставяне на обучение
•      Лицата от целевата група, получили ваучери се включват в обучение, организирано от избран от тях Доставчик на обучение по реда на ПМС № 251/21.10.2009 г.
•    Обучения се провеждат за част от професия по втора квалификационна степен:
•    - “Сътрудник в малък и среден бизнес”, код по СППОО 345050, специалност „Малък и среден бизнес”, код по СППОО 3450501  –
•    - “Сътрудник в бизнес услуги”, код по СППОО 345040, специалност „Бизнес – услуги” код по СППОО 3450401
•    По време на обучението ще се изплащат стипендии на включените в обучението безработни лица за присъствените дни. Стипендията е в размер на 8 лв. за всеки присъствен ден, с продължителност не по-малко от 6 учебни часа.
•    Когато обучението се провежда извън границите на местоживеене на безработните ще се изплащат транспортни разходи за срока на обучението, пропорционално на присъствените дни.
•    След успешно завършване на обучението на лицата ще се издава Удостоверение с номенклатурен № 3-37, съгласно Наредба № 4 на МОН за документите за системата на Народната просвета.

Консултиране на подходящи безработни лица да регистрират самостоятелни предприятия и да стартират бизнес
•    Дейността е насочена към безработни лица:
-    завършили успешно обучението и придобили предприемачески, управленски и бизнес умения;
-    с доказана квалификация и с подготвен проект на бизнес план, желаещи да стартират самостоятелен бизнес.
•    На лицата ще се предоставят индивидуални консултации или консултации в малки групи, с оглед  подпомагане при окончателното оформяне на бизнес плана. Целта е лица да бъдат консултирани и подпомагани при подготовка на проектни предложения, с оглед включването им в компонент II.
•    На безработните лица ще се предложат специализирани консултантски услуги, с цел тяхното подпомагане при регистриране на самостоятелни предприятия.

Допълнителна информация за Проект “Подкрепа за предприемчивите българи – компонент I“  може да получите на адрес: http://www.az.government.bg и от служителите на ДБТ – Поморие

ДБТ – ПОМОРИЕ

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване