10/15/11 17:15
(http://radiomilena.com/)

Излезе първи том на книгата „Поморие – древност и съвремие“

Излезе първи том на книгата „Поморие – древност и съвремие“. Книгата беше представена от проф. Иван Илчев, ректор на СУ „Климент Охридски”. Присъстваха  сливенският митрополит Йоаникий, почетният консул на Румъния Евгения Попеску, проф д-р Маруся Мирчевска, живееща в САЩ -  изкуствовед, режисьор и продуцент с международен успех, част от дарителите, десетки поморийци и гости – историци, археолози, общественици. Проф.Илчев каза, че благородно завижда на поморийци за това, че имат тази книга с 380 страници задълбочени изследвания на 25-вековната история на Поморие.
Авторите и съставителите на книгата  са : проф. Елена Грозданова, акад.Васил Гюзелев, проф.Велко Тонев, проф. д-р Михаил Лазаров,  Антон Карабашев, д-р Атанас Орачев, д-р Венцислав Каравълчев, Елена Банчева, Елена Йорданова, д-р Красимир Кръстев, д-р Стефан Пейков и д-р Румен Аврамов. Ректорът на СУ подчерта,  че благодарение на всички тези хора „Поморие – древност и съвремие“ вече е факт и поморийци могат да се гордеят с полиграфията, задълбочените изследвания, богатия снимков материал и с достъпния начин, по който е представена историята на града.
Д-р Атанас Орачев- един от авторите на книгата,  разказа за уникалните находки в района на Поморие и за  изключителната значимост на града  в древния свят. Откритият през последните години римски град Улпиа Анхиало в местността Палеокастро е един от малкото археологически паметници, върху които нищо не е застроено и могат да се изследват подробно.  Според него,  куполната гробница е  мавзолей на последните тракийски царе, тя уникална и е един от най-големите паметници на Източна Европа . Ще влезе в културно- историческото европейско  наследство и ще бъде една от на-йголемите атракции по Черноморието,каза д-р Орачев.
Инж.Петър Златанов сподели надеждата си скоро Поморие да стане част от градовете със световно историческо наследство – ЮНЕСКО, имайки и уверението на генералния директор на ЮНЕСКО – Ирина Бокова. Според Златанов, Поморие има шанс да се  представи на едно по-високо ниво. Има вече заявки от международни  библиотеки- от страни в ЕС за книгата. Той благодари на всички, допринесли за издаването на този труд и сподели своето виждане: „Познаваш ли миналото, имаш и бъдеще“.

Предстои да излезе до няколко месеца и втори том на книгата „Поморие: древност и  съвремие“ с илюстрации на находките от Палеокастро, които  по времето на императрица Екатерина Велика са били изнесени от Анхиало.  Написани  са официални писма до Ермитажа и Лувъра, с искане да се направят копия на намиращите се там артефакти, които да се върнат в Поморие.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване