10/16/11 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Войнстващи ислямисти просперират в Газа

в. Фигаро

Терорист от Хамас в Ивицата Газа. Снимка: АП/БТА

Колата вдига яка пушилка по пътя си, лавира между купчините пясък, прикриващи входовете на стотици тунели за контрабанда, прокопани по цялата дължина на границата с Египет. Шофьорът - собственик на един от тунелите, поздравява полицаите на Хамас, дебнещи в малки групи на всеки кръстопът: ето нещо ново. Официално тези стражи на реда действат като митничари, събират такси за стоките, внасяни в ивицата Газа. Всъщност обаче задачата им е да възпрепятстват придвижването на салафистките джихадисти, трафиканти на оръжия.

Последователи на идеологията на Ал Каида, те са основни съперници на “Хамас” в анклава Газа. “Не е достатъчно да си близък до исляма, трябва да следваш шериата и да прилагаш правилата му, а “Хамас” не го прави, обяснява офицер от Армията на исляма (групичка салафистки джихадисти, установили се в Газа). Не се борим само за едно парче земя, водим битка, битката на исляма с безбожието. Настояваме мюсюлманите, евреите, християните и другите да се подчиняват на ислямските закони.”

Не ги е грижа за палестинската кауза, те не признават никакви политически партии, не се канят да преговарят с когото и да било. “През тунелите им доставят при от Саудитска Арабия, Йемен, Катар и Европа”, обяснява добре информиран източник.

В Газа те излизат от сянката през август 2009 г. Абдел Латиф Муса, лидер на групировката “Джунд Ансар Аллах”, провъзгласява едностранно Независимото емирство Газа. “Хамас” изпраща при него емисар, когото убиват на прага му. Така войната вече е обявена. Следват сблъсъци, в които Муса загива, както и цялото му семейство, а повечето му привърженици са арестувани. После възникват и се множат нови групи. Говори се, че през тунелите пристигат и чужденци, получаващи военно и духовно обучение. Нелегални - като йеменските шейхове от Китааб Масуна, активно издирвани от “Хамас”.

Различните фракции понякога се събират за съвместни тренировки, провеждани сред руините на някогашни израелски колонии. Подходящи места, за да усвоят бойците тактиките на градската партизанска война. Сграбчили калашниците, хората от “Джунд Ансар Аллах” пълзят в пясъка под бодливи телове, опънати над главите им. За да ги насърчи, командирът стреля в краката им и при погрешно движение често се случва някой да пострада. По развалините личат графити в прослава на Ал Каида. “Ще отмъстим за теб, Осама бин Ладен!”, крещят бойците от милициите, някои въоръжени с гранатомети.

На 15 април т. г. хора от тази групировка отвлякоха, после убиха Виторио Аригони, италиански пацифист от неправителственото “Движение за международна солидарност”, установил се в Газа от години. Помолена да коментира убийството, Армията на исляма извърта: “Този човек загина като неверник. Значи е осъден вечно да остане в ада, независимо от всичките му благотворителни дела”. Малко след това двама от палачите му са арестувани и става ясно, че са бивши кадри на силите за сигурност на “Хамас”, чиито най-радикални членове се вливат от известно време в салафистките отряди. “Хамас е на пост, за да ни пречи да стреляме с ракети по Израел - обяснява единият. - Това е предателство спрямо съпротивата. Те са се превърнали в помагачи на Израел.”

Събира се “Международен джихад”.

Управляващата партия в Газа е между чука и наковалнята. От едната си страна вижда израелската огнева мощ и заплахата от нова война в отговор на смъртоносните ракети. От другата - екстремистите. Салафистите вербуват нови членове край портите на джамиите, сред скучаещите младежи в Газа, повечето безработни при над четиригодишното израелско-египетско ембарго. Други групи произлизат от бившите мафиотски кланове, разбити от “Хамас” при идването му на власт. Такъв е кланът Догмуш, който ръководи днес Армията на исляма. Според слуховете в Газа се очаква различните групички скоро да се слеят в една-единствено обединение под командата ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване