10/16/11 19:23
(http://www.klassa.bg/)

Дефицитът на САЩ за трета година остана над 1 трлн. долара

За трета поредна година правителството на САЩ отчита бюджетен дефицит от над 1 трлн. долара. В края на фискалната година, завършваща на 30 септември, правителството отчете 1,3 трлн. долара дефицит за 2011 г., което е увеличение от 0,78 на сто на годишна база, предаде "Блумбърг". Това е вторият най-висок бюджетен дефицит на САЩ в историята, след като през 2009 г. заради спасяването на банките и войните той достигна 1,47 трлн. долара. Само през септември дупката в бюджета се е увеличила с 64,6 млрд. долара.
През 2011 г бюджетният дефицит възлиза на 8,7% от БВП на Щатите, което е понижение от 9-те процента, отчетени през миналата година. През 2009 г. недостигът в хазната достигна 10%, което бе абсолютен рекорд от 1945 г. Приходите пък са се увеличили с 6,5% до 2,3 трлн., но разходите също не са стояли на едно и също място и са нараснали с 4,2% до 3,6 трлн.
Докладът на министерството показва, че не можем да губим повече време и трябва незабавно да започнем да създаваме работни места и да ускорим икономическия ръст, коментира директорът на службата по управление на бюджета към Белия дом Джейкъб Лю. Специална комисия към Конгреса в момента обмисля как да бъдат съкратени 1,5 трлн. долара разходи през следващите 10 години. Условието за намаляването на харчовете беше поставено от републиканците през август, когато подкрепиха вдигането на тавана на дълга на САЩ с 2,1 трлн. долара до 16,4 трлн. долара. Увеличението беше задължително, тъй като лимитът от 14,29 трлн. долара беше достигнат и САЩ нямаше да могат да издават повече облигации и да рефинансират дълга си.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване