10/16/11 21:38
(http://e-vestnik.bg/)

Июн Ли - нелегалната емигрантка, която създава шедьоври в САЩ

За първи път Июн Ли вижда група затворници, на които им предстои да бъдат екзекутирани, когато е на пет години. Това са трима мъже и една жена – ръцете им са вързани с въжета, те се влачат към набързо построена сцена насред полето в предградията на Пекин.

Един офицер размахва юмрук и крещи: „Смърт на контрареволюционните хулигани!“ И петгодишната Ли е щастлива, като гледа, че те умират, защото светът, прочистен от хулигани, които се осмеляват да посегнат на китайския социалистически рай, е без съмнение по-хубаво място.

В Хиляда години молитви, отличена с най-престижната международна литературна награда за разкази, Июн Ли описва какво биха направили контрареволюционните хулигани, ако бяха останали живи. Но това не е единствената причина, заради която Июн Ли привлича толкова много читатели. Също като любимия си автор Уилям Тревър в разказите си тя улавя безпогрешно нюансите на мисълта и действията, отпращайки читателя в един свят, на който той е готов веднага да повярва.

Июн Ли пише за  списанията „Ню Йоркър“ и „Парис Ревю“ и носител на много литературни награди, включително и на наградата „Франк О’Конър“, на стойност 50 000 евро, която се връчва в Корк. „Тя е нещо истинско“, казва за нея Салман Рушди. „И е само на 33 години, а най-изненадващо от всичко е, че започва да пише на английски само преди шест години.“

Въпреки всичко това възможно е всеки момент в пощенската й кутия в Оукланд, Калифорния да бъде пуснато писмо, с което й се съобщава, че втората й молба за зелена карта е отхвърлена. Ако бъде обявена за нелегален имигрант, тя, заедно със съпруга и двамата си сина, може да бъде качена на самолет и върната в Китай. Рискованият й юридически статут в САЩ става обществено достояние, когато тя не отива в Корк да получи наградата си – страхува се да присъства на церемонията да не би на връщане да не я пуснат в Щатите.

На теория Съединените щати приемат чужди творци с „изключителни способности“ да живеят в страната; на практика това се тълкува невероятно тесногръдо. Изглежда, че да си съвременният Чехов или модерният Мопасан в света, не се цени кой знае колко.

Иронията на съдбата е, че ако действително беше дисидент, ако пишеше груба антикомунистическа пропаганда вместо прекрасни човешки разкази, Ли автоматично щеше да получи официално разрешение за спокойно съществуване в САЩ. Това вероятно щеше да се случи, ако беше продължила с аспирантурата си по имунология в университета в Айова: САЩ приемат чужденци, които работят за „националния интерес“. Повечето от съучениците на Ли от нейното елитно държавно училище в Пекин вече работят легално в САЩ, защото са изпълнили точно тези изисквания.

Проблемът е, че Июн Ли всъщност не е дисидент. Тя живее в САЩ последните десет години, но никога няма да обърне гръб на Китай. Родителите й са все още живи там и тя би искала да ги види един ден. Ще се случи ли някога това? „Не знам“, отговаря тя. „Не знам как ще се приеме книгата в Китай, макар че отказвам да бъде преведена на китайски. Но аз съм китайска гражданка и ако се върна там и ми направят нещо, никой нищо няма да узнае. Дори натурализирани американци, които са се върнали, са били арестувани по невероятни причини. Китайските интелектуалци в чужбина винаги се тревожат, че е опасно да се върнат.“

А за да разберем защо това е така, нека да си припомним един от ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване